Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Innovativa Startups 2025

Detta erbjudande riktar sig till kunskapsintensiva nystartade företag med stor potential på en internationell marknad och en hållbar affärsmodell. Affärsidén ska ha hög innovationshöjd och bygga på unika kunskapstillgångar.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Finansiering av aktiviteter för att säkerställa att en innovativ idé har en marknad, samt för att testa och bekräfta dess potential.

Vem kan söka?

Max 10 år gamla aktiebolag med max 10 anställda. Nettoomsättning eller balansomslutning får vara max 10 mkr och företaget får inte ha delat ut vinst.

Hur mycket kan ni söka?

Maximalt 500 000 kr

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips! För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Den här utlysningen vänder sig till kunskapsintensiva, nystartade aktiebolag med innovativa affärsidéer som bygger på grundarnas unika kunskaper och erfarenheter. Företagen ska ha potential att bidra till en hållbar samhällsutveckling och skapa nytta både i Sverige och internationellt.

      Företagen ska på ett innovativt sätt utveckla och använda kunskap som är svår att ta fram eller kopiera – till exempel forskningsresultat, tekniska lösningar, kreativa processer eller specialiserad kompetens.

      Företagen ska vara i ett tidigt skede, fortfarande arbeta med att utveckla och testa sin affärsmodell, och ha ambitionen att skapa tillväxt.

      Det går att ansöka om upp till 500 000 kronor för ett innovationsprojekt som stärker företagets konkurrenskraft. Projektet får pågå i högst nio månader och ska starta i november 2025.

    • Syftet med utlysningen är att skapa bättre förutsättningar för nystartade kunskapsintensiva företag att ta nästa steg i sin affärsutveckling – särskilt när de står inför osäkerheter eller risker som behöver hanteras för att nå marknaden.

      Vinnovas stöd ska bidra till att företagen kommer närmare kundsamarbeten, kundintäkter, investeringar och nödvändiga partnerskap. Det kan innebära:

      • Fortsatt utveckling och validering av värdeerbjudandet och kunskapen om marknadspotentialen och konkurrenssituationen
      • Utveckling och validering av affärsmodellen och säljprocessen
      • Utveckling och validering av produktegenskaper och produktionsprocesser för att möta marknadens krav på prestanda, kostnads- och prisnivåer
      • Utveckling och validering av strategier för att skydda och hantera idéer och immateriella tillgångar, och få en god förståelse för liknande lösningar som redan finns på marknaden.
    • Utlysningen vänder sig till nystartade kunskapsintensiva aktiebolag som befinner sig i en fas med följande kännetecken:

      • Innovation. Affären ska bygga på en innovation. Det innebär att den ska ha ett nyhetsvärde på den marknad som företaget riktar sig mot, samt bygga på unika egenskaper som ger affären unika kundnyttor och uthålliga konkurrensfördelar.
      • Värdeerbjudande. Värdeerbjudandet ska vara tydligt formulerad och validerat mot åtminstone några potentiella kunder inom det marknadssegment som företaget riktar sig mot.
      • Hållbarhetsdriven affär. Den tänkta affären ska ha potential att driva hållbarhet i samhället – ekologiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt. Affären ska bidra till att människor skapar, producerar och konsumerar på ett ekologiskt, socialt, ekonomiskt och kulturellt mer hållbart sätt.
      • Team och kompetenser. Grundarna ska ha kontroll över aktiebolaget och själva vara drivande i aktiebolagets utveckling. De ska ha identifierat vilka kompetenser och nätverk som behövs, och börjat forma ett team med tydliga roller och ansvarsområden.
      • Medvetenhet om bolagets immateriella tillgångar. Bolaget bör ha gjort en första inventering som anger vilka unika immateriella tillgångar som bolagets affärsverksamhet bygger på. Med immateriella tillgångar avses till exempel:
      • Programvara
      • Algoritmer
      • Avtal
      • Metoder
      • Data
      • Patent
      • Varumärken
      • Upphovsrätt
    • Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr vilka slags kostnader som vi kan finansiera. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är följande typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter.
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal.
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör.
        Konsultkostnader får vara högst 20 procent av budgeten. Vid särskilda behov kan en högre andel godtas, men ni måste motivera detta i ansökan. Motiveringen ingår i vår bedömning.
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.
      • Indirekta kostnader: Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av, men som kan relateras till projektet, till exempel lokalhyra och städning. Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnaderna.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara:

      • nödvändig för aktiviteterna i projektet.
      • bokförd korrekt och separat från företagets övriga kostnader.
      • ha uppstått inom projekttiden enligt gängse avskrivningsregler.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se Anvisning till stödberättigande kostnader.

    • Vinnova kan bevilja maximalt 500 000 kr i bidrag till projekt i denna utlysning. Vi kan finansiera upp till 100 procent av företagets projektkostnader utifrån två alternativa stödgrunder:

      1. Företag som är yngre än 5 år och uppfyller utlysningens formella krav (se avsnitt 6) kan beviljas bidrag i enlighet med artikel 22 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER).
      2. Företag som är mellan 5 och 10 år gamla, och som uppfyller utlysningens formella krav (se avsnitt 6), kan beviljas stöd i enlighet med förordningen om stöd av mindre betydelse (EU 2023/2831). Denna typ av stöd kallas också de minimis-stöd.

      En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod med den här stödgrunden, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer tidigare, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      Därför ska sökande bifoga ett intyg om tidigare mottaget stöd av mindre betydelse när ansökan skickas in. Blankett för detta intyg hittar ni under rubriken ”mallar” här på utlysningssidan.

      Ytterligare information om stödgrunder och de regler som styr Vinnovas finansiering av företag på Regler för bidrag, Statligt stöd till ekonomisk verksamhet.

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma en ansökan måste den uppfylla vissa formella krav innan utlysningen har stängt. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan.

      Bolag som ingår i en koncern (till exempel dotterbolag) får söka, men då måste hela koncernen uppfylla kravet gällande vinst, börsnotering och ekonomisk storlek, se krav 2 och 3 nedan.

      Krav på företaget

      1. Svenskt aktiebolag: Sökande företag (koordinerande projektpart) ska vara ett svenskt aktiebolag och bedriva verksamhet i Sverige.
      2. Ej börsnoterat eller vinstutdelande: Sökande företag, eller dess koncern om det är ett dotterbolag, får inte vara börsnoterat eller ha delat ut vinst.
      3. Nettoomsättning och balansomslutning: Sökande företag får inte ha en nettoomsättning eller balansomslutning som överstiger 10 miljoner kronor.
      4. Fåmansbolag: Sökande företag får ha maximalt 10 anställda.
      5. Registrering hos Skatteverket: Sökande företag ska vara registrerat för F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter. Observera att Skatteverkets handläggningstid vanligen är mellan 2 och 6 veckor. Er registrering måste vara helt klar innan ni skickar in er ansökan till denna utlysning.
      6. Företagets ålder: Sökande företag får vara högst 10 år gammalt, räknat från registreringsdatumet hos Bolagsverket.
      7. Självständig företagsstart: Sökande företag får inte ha tagit över ett annat företags verksamhet, köpt något annat företag eller bildats genom en fusion.
      8. Projektledarens koppling till företaget: Projektledaren ska vara anställd eller styrelseledamot i det sökande företaget.

      Krav på ansökan

      1. Språkkrav för ansökan: Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska.
      2. Projektpart: Sökande företag ska vara den enda projektparten.
      3. Begränsning av antal ansökningar: Sökande företag får skicka in högst en ansökan per utlysningstillfälle.
      4. Intyg om stöd av mindre betydelse: Företag som är äldre än 5 år ska bifoga blanketten "Intyg om stöd av mindre betydelse" tillsammans med ansökan.
    • Ansökningar som uppfyller utlysningens formella krav (se avsnitt 6) bedöms av tre särskilt utsedda experter. Alla ansökningar konkurrerar med varandra och de som bäst bedöms uppfylla utlysningens bedömningskriterier beviljas bidrag.

      Ansökningarna granskas och bedöms utifrån hur tydligt de beskriver och motiverar:

      Potential

      • På vilket sätt lösningen är innovativ och bidrar till att lösa ett problem eller tillfredsställa behov i samhället, bättre än alternativa lösningar.
      • På vilket sätt lösningen kan skapa betydande nytta och hållbar tillväxt i Sverige.
      • På vilket sätt affärsidén och lösningen har potential på den internationella marknaden.
      • På vilket sätt företagets unika och skyddsvärda kunskapstillgångar ger företaget en konkurrensfördel.

      Team

      • Att företaget har nödvändig kunskap, kompetens, erfarenhet och entreprenöriell förmåga för att genomföra projektet.
      • Att grundarna har kontroll över aktiebolaget och själva är drivande i aktiebolagets utveckling.
      • Att projektgruppen har tillgång till relevanta nätverk och externa experter som är motiverade att bidra till projektet.
      • Att projektteamet är sammansatt efter projektets behov och har en strategi för jämställd fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män.

      Genomförbarhet

      • Att budget, plan och angreppssätt för projektet är relevanta och realistiska för att nå projektets mål.
      • Att företaget har en trovärdig plan för kommersialisering och finansiering efter projektets slut.
      • Att behovet av finansiering från Vinnova är välmotiverat i förhållande till företagets nuvarande ekonomiska situation.

      Vi bedömer även finansiell status

      Innan vi beslutar om finansiering gör vi också en samlad bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen hos de som får finansiering. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer får inte vara på obestånd, eller genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De ska heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.

      Urval och portföljstrategi

      Vinnova beviljar finansiering i konkurrens, baserat på en samlad bedömning av projektens kvalitet i förhållande till utlysningens syfte och bedömningskriterier. Endast ansökningar som bedöms hålla tillräckligt hög kvalitet kan bli aktuella för finansiering. För att skapa en balanserad portfölj av projekt kan Vinnova också ta hänsyn till faktorer som bransch, teknikområde och projektens inriktning.

       

       

    • När vi bedömt alla ansökningar, meddelar vi vårt beslut via e-post. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna ett särskilt dokument där ni godkänner er medverkan och åtar er att genomföra projektet.
      • Att ni ska rapportera era kostnader och uppnådda resultat till oss regelbundet under projekttiden.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem.

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet och budget.

      Om sökande företag är äldre än 5 år vid utlysningens stängningsdatum ska ett intyg för stöd av mindre betydelse bifogas ansökan. Ni hittar intyget och mer information längst ned på den här sidan:

      Regler för bidrag, Statligt stöd till ekonomisk verksamhet 

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra.

      I vår e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra i ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När utlysningen stänger registreras er ansökan. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot, samt projektledaren och firmatecknaren. När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de särskilt utsedda bedömare som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Intyg om stöd av mindre betydelse (docx, 51 kB) Declaration of other de minimis aid (docx, 764 kB)

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Information om erbjudandet kommer snart

    Så snart det här erbjudandet öppnar för ansökan kommer vi att publicera fullständig information. Då beskriver vi till exempel vad ni kan söka finansiering för, hur mycket ni kan söka och vad vi bedömer er ansökan på.

    Så går det till

    För att söka finansiering från oss behöver ni fylla i en längre ansökan som vi sedan bedömer i konkurrens med andra. Om vi beslutar att finansiera ert projekt behöver ni rapportera till oss hur projektet går, så att vi kan se att ni genomför projektet som ni beskrev i ansökan. 

    Så går det till att söka och få finansiering från oss

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Team Startups

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Innehåll för dig

    Ta del av fler utlysningar som kan vara intressanta för dig.

    Diarienummer 2024-04264