Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Utvecklingsprojekt i inkubatorer 2025

Målet med denna utlysning är att Sverige ska ha ett internationellt konkurrenskraftigt inkubatorsystem med kvalitet i inkubatorernas affärsutveckling, kapital- och kompetensförsörjning. Utlysningen syftar till att stärka den nationella inkubationsförmågan genom att möjliggöra för inkubatorer att utveckla och testa nya arbetssätt och verktyg. Erbjudandet öppnar även upp för att sprida och implementera redan utvecklade arbetsmetoder och verktyg som visat sig vara effektiva i inkubatorverksamhet.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Inkubatorer kan söka stöd för att utveckla och testa nya arbetssätt och verktyg, eller för att implementera redan utvecklade arbetsmetoder och verktyg som visat sig vara effektiva i inkubatorverksamhet.

Vem kan söka?

Utlysningen riktar sig till etablerade inkubatorer som har de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och ett jämställdhetsperspektiv som en tydlig drivkraft vid urval av nya företagsidéer.

Hur mycket kan ni söka?

För projekt som nyutvecklar eller implementerar metod/verktyg sker bedömning i konkurrens utifrån tillgänglig budget. Förstudie beviljas med maximalt 300 000 kronor.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips! För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Målet med denna utlysning är att säkerställa att Sverige har ett internationellt konkurrenskraftigt inkubatorsystem som kännetecknas av kvalitet i inkubatorernas affärsutveckling, kapital- och kompetensförsörjning.

      Utlysningen syftar till att stärka den nationella inkubationsförmågan genom att möjliggöra för inkubatorerna att utveckla och testa nya arbetssätt och verktyg. Erbjudandet öppnar även upp för att sprida och implementera redan utvecklade arbetsmetoder och verktyg som visat sig vara effektiva i inkubatorverksamhet.

      Ansökan kan skickas in från publicering av utlysningen 25 juni 2025 fram till den 30 september 2025. Budgeten för utlysningen är i en första etapp minst 3,5 miljoner kronor att fördelas i konkurrens.

    • Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt genom att förbättra förutsättningarna för innovation. Förbättrade förutsättningar för innovation stärker kapaciteten att nå målen för hållbar utveckling i Agenda 2030. Genom våra insatser bidrar vi till det globala åtagandet att nå målen.

      Läs mer om hur Vinnova arbetar för att nå målen i Agenda 2030.

      Utlysningen syftar till att finansiera projekt som stärker och utvecklar det svenska inkubatorsystemet, vilket i sin tur bidrar till att förbättra förutsättningarna för hållbar tillväxt och utveckling av företagen i inkubatorerna.

      Projekt som har förutsättningar att få bred användning och som identifierar svagheter och möjligheter avseende nuvarande arbetssätt och verktyg kommer att prioriteras. Därför ska föreslagna projekt ha sin grund i de utvecklingsbehov som identifierats inom SISP (Swedish Incubators and Science Parks) verksamhet med ERFA eller Peer Review.

      Inom SISP:s ERFA-verksamhet samlas inkubatorsystemets aktörer kring tematiska inriktningar för kunskapsöverföring samt identifiering av möjligheter och behov. SISP:s Peer Review består av en strukturerad självutvärdering följt av en omfattande strategisk genomlysning, där inkubatorer utvärderar varandras verksamhet i syfta att höja kvaliteten på den enskilda inkubatorns verksamhet respektive hela inkubatorsystemet.

      Läs mer om identifierade utvecklingsbehov på SISP:s hemsida.

      De främsta resultaten som Vinnova vill uppnå med utlysningen

      • Utvecklade gemensamma metoder och verktyg till nytta för det nationella inkubatorsystemet
      • Ökad implementering och spridning av arbetsmetoder och verktyg som redan utvecklats och visat sig fungera väl i en inkubator eller annan relevant verksamhet
      • Bidrag till ökad jämställdhet inom inkubatorernas verksamhet samt i inkubatorbolagen
      • Ökad andel inkubatorföretag som initieras och drivs av kvinnor
      • Ökade investeringar i kvinnliga team och mixade team
      • Utvecklad operationalisering av Agenda 2030 så att (i) de positiva hållbarhetsbidragen hos inkubatorbolagen blir större än de negativa, samt att (ii) hållbarhet blir en affärsdrivande konkurrensfördel för inkuberade företag.
    • Utlysningen riktar sig till inkubatorer vars mål är att stärka konkurrenskraften hos inkubatorbolag genom att ha hållbarhet och ett jämställdhetsperspektiv som tydlig drivkraft vid urval och utveckling av affärsidéer och företag. Ansökans koordinator, det vill säga den som skickar in ansökan, ska utgöras av en av de inkubatorer som ingår i nuvarande excellensfinansiering. Se bilaga 1 där behöriga koordinatorer framgår.

      Vinnova ser gärna att projektet har flera projektparter. Bidragsmottagande projektparter kan förutom den sökande koordinatorn vara andra inkubatorer och/eller andra relevanta aktörer utanför inkubatorerna.

    • Det går att söka finansiering för en av följande tre aktiviteter:

      • Förstudie inför ett fullskaligt projekt. En förstudie innebär en analys av möjligheter och risker, identifiering av de resurser som krävs för att genomföra projektet, en redogörelse för vilka inkubatorer som efterfrågar metoden/verktyget samt för den affärsmodell som visar hur ett lyckat resultat kan implementeras i inkubatorsystemet. Maximalt belopp som går att söka är 300 000 kronor.
        • Stödnivå i olika företag:
          • Stora: 50%
          • Medelstora: 60%
          • Små: 70%
      • Utveckla metoder och verktyg avsedda för öppen spridning i inkubatorsystemet. För att gå direkt på att utveckla ny metod och/eller nytt verktyg behöver underlag motsvarande det som förväntas komma fram i förstudien ovan ingå i ansökan.
        • Stödnivå i olika företag:
          • Stora: 40%
          • Medelstora: 50%
          • Små: 60%
      • För metoder och verktyg som redan utvecklats och visat sig fungera väl i en inkubator eller annan relevant verksamhet, kan minst fem eller fler inkubatorer tillsammans söka stöd för spridning och implementering i den egna verksamheten.
        • Stödnivå i olika företag:
          • Stora: 15%
          • Små och medelstora: 50%

      Vi finansierar inte rutinmässig drift och nyttjande av inkubatorns ordinarie tjänster eller utveckling av ett enskilt inkubatorföretag.

      Vi finansierar inte heller marknadsföring och försäljning, investeringar i utrustning/verktyg som har bestående värde efter projektgenomförande eller utbildningsinsatser och kurser.

      Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr vilka slags kostnader som vi kan finansiera. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter.
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal.
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör. Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget. Vi kan godta en högre andel än 20 procent vid särskilda behov. Ni måste då motivera behovet av konsultinsatser i ansökan. Denna motivering vägs in i vår bedömning.
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning.
        Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader. Universitet, högskolor samt vissa forskningsorganisationer och statliga myndigheter har högre maxgränser beroende på typ av verksamhet.

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se Anvisning till stödberättigande kostnader.

      Vilka krav gäller för kostnader som vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara:

      • nödvändig för aktiviteterna i projektet
      • bokförd korrekt och separat från organisationens övriga kostnader.

      En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se Anvisning till stödberättigande kostnader.

       

    • Reglerna om statligt stöd styr också hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje projektpart kan få.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Budgeten är i en första etapp minst 3,5 miljoner kronor att fördelas i konkurrens. Vinnovas ambition är att utlysningen ska kunna öppnas för ansökningar en gång per år fram till och med 2028. Maximalt bidrag för en förstudie är 300 000 kronor.

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
      • partens storlek och verksamhet.

      Baserat på de stödnivåer som förmedlats i avsnitt 4 ovan kommer beslut att fattas enligt följande stödgrunder:

      • Förstudier:
        Förordning (2015:208) om statligt stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt, samt artikel 25 i EU-kommissionens förordning (EU) nr 651/2014. Kategori Genomförbarhetsstudie.
      • Utveckla ny metodik och verktyg:
        Förordning (2015:208) om statligt stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt, samt artikel 25 i EU-kommissionens förordning (EU) nr 651/2014. Kategori Experimentell utveckling. En viktig förutsättning är att resultaten av utvecklingsprojektet får omfattande spridning genom konferenser, offentliggörande, öppna databaser eller gratis eller öppen programvara.
      • Implementera redan utvecklade lösningar:
        Förordning (2015:208) om statligt stöd till processinnovation och organisationsinnovation, samt artikel 29 i EU-kommissionens förordning (EU) nr 651/2014.

      Hur mycket varje part i projektet beviljas i bidrag och stödnivå framgår av beslutet. Vårt beslut om att bevilja eller avslå en ansökan kan inte överklagas.

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa formella krav. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan direkt.

      Vi kommer endast bedöma ansökningar som uppfyller följande formella krav:

      • Krav på organisationsform hos projektparter
        • Alla projektets parter ska vara juridiska personer. Fysiska personer eller enskilda firmor kan alltså inte delta som projektparter.
        • Den koordinerande parten ska vara en svensk juridisk person och bedriva verksamhet i Sverige.
      • Krav på projektet
        • Projektet får inte påbörjas innan ansökan lämnas in.
        • Koordinatorn för ansökan ska finnas med på listan i bilaga 1. (Observera att utöver koordinatorn kan andra inkubatorer och/eller andra relevanta aktörer delta i arbetet och vara bidragsmottagare.)
        • Ansökan ska adressera något av de utvecklingsbehov som identifierats inom SISP:s verksamhet med ERFA eller Peer Review, se avsnitt 2.
          Läs mer om identifierade utvecklingsbehov på SISP:s hemsida.
        • För de ansökningar där stöd söks för att implementera metod/verktyg som redan utvecklats, ska utöver koordinatorn ytterligare minst fyra inkubatorer vara medsökande.
      • Krav på ansökan
        • Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska.
        • Ansökan ska följa de anvisningar som ges i avsnitt 9.
        • Ansökan ska innehålla alla efterfrågade bilagor.
    • Vad bedömer vi?

      Bedömningen av vilka ansökningar som rekommenderas att beviljas stöd från Vinnova görs utifrån nedanstående fyra huvudkriterier.

      Relevans
      • hur väl projektet möter ett eller flera av de behov av utveckling som identifierats inom ramen för SISPs ERFA och peer-reviewprocesser, se Nationella Inkubatorprogrammet - SISP
      Potential

      Projektets förmåga att:

      • sprida metoden/verktyget och komma till användning i det Nationella Inkubatorprogrammet
      • bidra till ökad jämställdhet inom inkubatorernas verksamhet samt vid utvecklingen av inkubatorbolagen
      • öka andelen kvinnliga företagsledare samt projektutförare
      • att påverka inkubatorföretagen så att hållbarhet blir en affärsdrivande konkurrensfördel
      Aktörer
      • att rätt kompetenser och aktörer är med i projektet
      • att viktiga aktörer/kompetenser finns med, för att projektet ska få den eftersträvade effekten
      • hur väl teamet (nyckelpersonerna) är sammansatt med avseende på könsfördelning samt fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män
      Genomförbarhet

      Beskrivningen av:

      • planen för genomförandet, att den är rimlig i upplägg och kostnad
      • projektets kostnadseffektivitet (nytta/kostnad) i relation till andra projektförslag
      • hur väl jämställdhetsaspekter har integrerats i projektplanen

      Hur bedömer vi?

      Beslut om finansiering fattas av Vinnova baserat på rekommendationer från en bedömningsgrupp bestående av representanter från Vinnova och särskilt förordnade experter som arbetar under sekretess och tystnadsplikt. Bedömningen sker i konkurrens mellan inkomna ansökningar.

      Vi bedömer även finansiell status

      Innan vi beslutar om finansiering gör vi också en samlad bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen hos de som får finansiering. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer som söker finansiering för personalkostnader måste vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket.
      • Organisationer får inte vara på obestånd eller genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De ska heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.
      • Om vi begär det, måste små och medelstora företag kunna visa att de har ekonomisk täckning att genomföra projektet enligt sin budget i ansökan. De kan inte använda offentliga bidrag eller egna medel avsedda för andra projekt för att täcka projektkostnader i denna utlysning.
    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag.

      Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna dokumentet Projektparts godkännande där ni godkänner er medverkan och åtar er att genomföra projektet.
      •  Att ni ska rapportera hur det går, era kostnader och uppnådda resultat till oss regelbundet under projekttiden.
      • Är ni flera parter måste ni komma överens om era inbördes rättigheter och skyldigheter i projektet i ett avtal. Det kan ta tid att få ett projektavtal på plats, så sätt gärna i gång detta innan projektet startar.
      • Hur resultatet ska komma till användning samt hur vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem.

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, deltagande projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även denna bilaga:

      • Projektbeskrivning i mallen ”Utvecklingsprojekt i inkubatorer”, maximalt 12 A4-sidor (11 punkters text). Den ska skrivas på svenska eller engelska. Mallen laddar ni ner under rubriken Mallar och bilagor för ansökan längre ned på denna sida.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom de ofta bygger på analyser ni ska göra.

      I vår e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra till ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar ända fram till 14.00 på stängningsdagen. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • Först när utlysningen har stängt registreras er ansökan. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot, samt projektledaren och firmatecknaren. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter stängning, hör av er till oss.

      När utlysningen har stängt kan ni inte längre ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de särskilt utsedda experter som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess.

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Projektbeskrivningsmall (docx, 46 kB) Bilaga till utlysningstext (pdf, 68 kB)

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Carl Naumburg

    Utlysningsansvarig

    +46 8 473 31 72

    Jenny Johansson

    Administratör

    +46 8 473 30 13

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Diarienummer 2025-00335