Cybersäkerhet
Projekt inom denna inriktning ska adressera utmaningar i cybersäkerhet som uppstår vid implementeringen av nya, avancerade digitala lösningar. Målet med inriktningen är att möta både dagens och framtidens behov inom industrin och näringslivet. Efter projektens avslut ska de viktigaste lärdomarna och resultaten göras tillgängliga för att stärka Sveriges gemensamma förmåga att skapa robusta och säkra digitala lösningar.
Cybersäkerhet handlar inte enbart om att skydda mot antagonistiska hot och attacker, utan även om att hantera sårbarheter som kan leda till oönskade konsekvenser i ett bredare perspektiv. Stabiliteten i digitala system är beroende av skydd mot såväl naturliga hot och systemfel som mänskliga misstag som kan orsaka störningar och avbrott i funktionalitet. En hög nivå av cybersäkerhet minimerar risken för incidenter och bidrar till att hantera de negativa effekterna om de inträffar.
Den pågående digitaliseringen inom både industri och samhälle medför nya möjligheter, men också växande utmaningar i cybersäkerhet och digital resiliens. När system och teknologier blir alltmer sammankopplade, i till exempel molntjänster, AI och Internet of Things, ökar komplexiteten och sårbarheten i de dataflöden som de genererar. För att säkerställa konfidentialitet, tillgänglighet och integritet i dessa system krävs innovativa lösningar som kan möta de hotbilder vi står inför nu och i framtiden.
Denna inriktning fokuserar på att utveckla och implementera cybersäkra och resilienta dataflöden i komplexa system-av-system. Genom att stärka säkerhet, robusthet och interoperabilitet i dessa digitala ekosystem, skapar vi bättre förutsättningar för att möta cyberhot, och samtidigt möjliggöra en trygg och hållbar digital transformation.
Bakomliggande behov
Cybersäkerhet är en central faktor för Sveriges industriella konkurrenskraft och samhällssäkerhet. Svenska företag och organisationer är beroende av effektiva och tillförlitliga dataflöden mellan olika aktörer och teknologier. Samtidigt blir dagens cyberhot, allt mer sofistikerade, och riktas i ökad utsträckning mot samhällskritiska system, industriella styrsystem och molnbaserade tjänster.
För att möta dessa utmaningar har vi identifierat fyra huvudsakliga behov:
- Säkra AI-lösningar – AI används allt mer i cybersäkerhetsapplikationer, men utgör också en potentiell attackvektor. Det finns behov av att utveckla säkerhetsmekanismer och pålitliga AI-modeller som kan identifiera, förebygga och motverka cyberhot.
- Robusta moln- och edge-lösningar – Molnbaserade plattformar och distribuerade IT-miljöer kräver säker datahantering och integritetsskydd för att stå emot cyberattacker och dataläckor.
- Skyddade IT-OT-IoT-integrationer – Kombinationen av IT-system, operativa system (OT) och Internet of Things skapar säkerhetsrisker där infrastruktur och produktionssystem kan utsättas för intrång. Här behövs lösningar för att hantera säker autentisering, dataöverföring och fjärrstyrning.
- Framtidssäkra kryptografiska lösningar – Utvecklingen av kvantdatorer kan på sikt göra befintliga krypteringsmetoder sårbara. Svenska företag och myndigheter behöver ligga i framkant med kvantsäkra kryptografiska metoder för att skydda känslig information.
För att stärka svensk cybersäkerhet krävs en tillämpningsnära forskning och innovation där företag, akademi och offentlig sektor samarbetar för att utveckla och testa nya säkerhetslösningar i verkliga miljöer.
Förväntade effekter
Inriktningen förväntas bidra till att stärka Sveriges digitala säkerhet och konkurrenskraft genom att utveckla och implementera cybersäkra och resilienta dataflöden.
På kort sikt innebär insatsen att:
- Industrin och samhällskritiska verksamheter får bättre cybersäkerhetslösningar som kan implementeras i existerande och framtida digitala system.
- Svenska företag och forskningsmiljöer stärker sin förmåga att utveckla cybersäker teknik genom riktade projekt och samverkansinsatser.
- Fler aktörer inom näringslivet får möjlighet att ta del av cybersäkerhetsexpertis och avancerade säkerhetslösningar.
På lång sikt leder insatsen till:
- Ökad digital motståndskraft genom säkra och robusta dataflöden i svensk industri och samhällskritisk infrastruktur.
- Stärkt svensk forsknings- och innovationsmiljö inom cybersäkerhet, vilket gör Sverige till en ledande aktör i Europa i säker digitalisering.
- Sverige blir bättre rustat för framtida hotbilder, inklusive cyberattacker och kvantbaserade säkerhetsutmaningar.
Insatsen samordnas med nationella och internationella cybersäkerhetsinitiativ. På så sätt säkerställs att resultaten får brett genomslag och skapar långsiktig nytta för svensk industri och samhälle.
Dataflöden och tillgång till välstrukturerat data i digitala värdekedjor
Denna inriktning förväntas finansiera upp till tre stora pilotprojekt. Projekten ska visa hur produktivitet kan öka signifikant genom att tillämpa robusta och standardiserade datainfrastrukturer inom digitala värdekedjor. Med stora projekt menar vi projekt som adresserar hela eller stora delar av komplexa digitala värdekedjor inom ett utvalt marknadssegment. Vi tror därför att projekt bör ha en totalbudget på ca 30 Mkr och uppåt .
Projektens marknadssegment ska ligga inom svensk industris styrkeområden, till exempel fordonsindustri, life science, processindustri, tillverkningsindustri eller energi. Vi förväntar oss att beviljade projekt etablerar kontakt och samarbetar med det samordnande och branschöverskridande projekt kring dataflöden som kommer att utmynna ur en annan av programmets tidigare utlysningar, Systemförändrande insatser.
Bakomliggande behov
Ökad transparens och utbyte av data driver effektivisering och optimering av produkt- och processflöden inom alla marknadssegment. Det ger också användare större förståelse och insikt om behov inom deras segment.
Samtidigt ökar mängden data relaterat till enskilda produkter och lösningar, och behovet av att förstå när och i vilken kontext data har ett värde blir alltmer centralt. För att möta dessa behov behövs fokus på datastrukturering, insamling och interoperabilitet.
Det kommer utgöra grunden för att kunna realisera AI:s fulla potential. När vi tacklar dessa utmaningar kan vi positionera oss, utnyttja den transformerande kraften hos AI, säkerställa hållbar tillväxt, förbättra beslutsfattande och främja en cirkulär ekonomi.
- Datastrukturering: Strukturerad data är mer tillgänglig och begriplig för AI-system. Det möjliggör effektivare mönsterigenkänning, analys och automatiserad bearbetning. Korrekt datastrukturering är grundläggande för att utnyttja AI:s, och framtida hybridintelligensers, kapaciteter.
- Datainsamling: Innovativa och etiska metoder för datainsamling är avgörande för att säkerställa diversifierade, högkvalitativa dataset som speglar verklig komplexitet. Mångfald är centralt för att träna AI-system att vara effektiva och rättvisa.
- Datainteroperabilitet: Datasystems och programvarors förmåga att utbyta och använda information är avgörande för tvärsektoriellt samarbete. Det möjliggör omfattande insikter och multidisciplinära tillvägagångssätt för problemlösning.
Projekt inom inriktningen kan även inkludera utveckling av segmentsspecifika digitala områden såsom:
- Avancerade AI-algoritmer: Utveckla sofistikerade AI-algoritmer som kan förstå och analysera komplexa dataset, förutse trender och fatta beslut med minimal mänsklig inblandning.
- Hybridintelligens: Säkerställa att datainfrastrukturen ger stöd för en integration mellan mänsklig intelligens och artificiell intelligens för långsiktig hållbarhet.
Förväntade effekter
Med pilotprojekten vill vi visa hur produktivitet kan öka signifikant genom robusta och standardiserade datainfrastrukturer i hela eller delar av digitala värdekedjor inom några svenska styrkeområden. Detta ska bidra till automatisering av maskinläsbart data och dataflöden inom värdekedjor.
- Förbättrad AI-integration: Vi har en standardiserad och robust datainfrastruktur som enkelt integrerats med både nuvarande maskininlärningsteknologier och framtida generativa AI-förmågor. Nu kan AI identifiera mönster, automatisera uppgifter, och skapa nya innovationer med en AI som är djupt kognitiv och kan hjälpa alla sektorer i Sverige att utvecklas till nya höjder.
- Hållbar och cirkulär dataekonomi: Vi har en cirkulär dataekonomi som betonar återanvändbarhet, minimerar avfall och främjar hållbar tillväxt. Sömlösa flöden av data mellan olika aktörer för att främja enkla integrationer av funktionalitet i alla steg i livscykeln av data.
- Informationsbaserat beslutsfattande: Via vår AI:s kognitiva egenskaper har vi mer sofistikerade och exakta beslutsprocesser inom en rad olika industrisektorer och andra viktiga samhällsområden, till exempel hälsa och utbildning.
- Framtidssäkra datapraxis: Vi har anpassat metoder för datainsamling, strukturering och interoperabilitet för att vara kompatibla med framväxande AI-teknologier, som säkerställt att nationen förblir i framkant av innovation.