Vardagsmat för många, inte lyx för få: Affärssamverkansmodell för en klimatvänlig livsmedelskedja
Diarienummer | |
Koordinator | Gotland Grönt Centrum AB (svb) |
Bidrag från Vinnova | 997 541 kronor |
Projektets löptid | oktober 2024 - september 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Hållbara Matsystem - spetssatsningar |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft |
Syfte och mål
Syftet med projektet är att angripa utmaningen med att en stor del av omställningskostnaden för en klimatvänlig livsmedelsproduktion läggs på primärproduktionen. Målet med projektet är att utveckla en ny affärssamverkansmodell, som är väl förankrad hos deltagande parter från hela livsmedelskedjan, från lantbrukare till dagligvaruhandel. Modellen kan t.ex. främja gemensamt ansvar och kostnadsdelning mellan aktörerna i livsmedelskedjan för att underlätta klimatomställning.
Förväntade effekter och resultat
Projektet förväntas resultera i en ny affärssamverkansmodell för en klimatvänlig livsmedelskedja. Modellen ska vara praktiskt användbar och bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. Våra förhoppning är att detta kan bidra till att fler lantbruk har möjlighet att ställa om sin produktion till en mer klimatvänlig sådan. På så vis hoppas vi bidra till att klimatvänlig mat kan bli vardagsmat som många konsumenter har råd med, snarare än dyra lyxprodukter.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet har fem arbetspaket: 1) Projektledning, administration och kommunikation 2) Inledande kartläggning och benchmark, i syfte att sammanställa relevant befintlig kunskap och skapa en grund för fortsatt arbete 3) Dialog i värdekedjan och på gårdsnivå, i syfte att skapa en aktiv dialog och förstå förutsättningar och hinder för att implementera klimatåtgärder 4) Utformning av affärssamverkansmodell för gemensamt ansvarstagande och kostnadsdelning 5) Slutpaketering av modell och resultat.