Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Utveckling av AI-driven schemaläggning för vårdpersonal

Diarienummer
Koordinator HELSINGBORGS KOMMUN - Vård- och omsorgsförvaltningen
Bidrag från Vinnova 240 000 kronor
Projektets löptid september 2020 - december 2020
Status Avslutat
Utlysning Innovationer i krisens spår
Ansökningsomgång Omställning av samhälle, verksamheter och produktion i spåren av coronaepidemin

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att utveckla en AI-driven modell som skulle kunna skapa minst lika bra scheman som en människa, men utifrån fler aspekter, snabbare och oavsett tidpunkt. En modell som kan jobba oförtröttligt under alla dygnets timmar med att optimera personalens scheman, i första hand utifrån verksamheten och kontinuitetstalen - men också med målet att generera scheman som kan ta hänsyn till individuella livssituationer och därmed minska stress och höja medarbetarnas livskvalitet.

Långsiktiga effekter som förväntas

Utöver det explicita syftet att utveckla en fungerande AI-modell som utifrån verkliga värden kan generera skarpa scheman på kortare tid än en människa gjordes flera mycket intressant observationer och slutsatser. Helt nya och innovativa arbetssätt för att jobba med schemaläggning har identifierats. Reeinvent går vidare med den modellen som koncept ”Just Schedule”. Det kommer under 2021 att ske en skarp pilot av AI i stadens gemensamma system för schemaplanering. Behovet av AI-driven schemaläggning är validerat och innovationsarbete i har skett i praktiken ute i verksamheten .

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes under hösten-vintern 2020 där vårdboendet Murteglet i Helsingborg utgjorde testbädden. Enhetschefen och ansvarig för schemaläggningen ingick i projektgruppen från start och medarbetare på boendet intervjuades. Tiden var kort, men resultatet gott. Vi lade stor vikt vid att intervjua personalen på boendet och förstå schemaläggningen innan utvecklingen började. Det gjorde programmeringen effektivare och möjliggjorde två iterationer med användartest. Dessutom fångades flera insikter kring arbetet med schema under intervjuerna.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 januari 2021

Diarienummer 2020-03256