Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Utvärdering av system för tidig detektion av sepsis med skalbar AI-tjänsteplattform

Diarienummer
Koordinator Linköpings universitet - Institutionen för datavetenskap
Bidrag från Vinnova 2 823 563 kronor
Projektets löptid november 2017 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning Digitalisering för bättre hälsa, vård och omsorg

Syfte och mål

Tidig detektion av svåra bakteriella infektioner är av yttersta vikt; de har hög mortalitet och långa vårdtider som medför stora kostnader för samhället. Ett IT-stöd som kontinuerligt övervakar alla intagna patienter på ett sjukhus skulle sannolikt vara en stor vinst för patient och sjukvårdssystem. Målet med projektet var att göra en teknisk utvärdering av Neuron - en generell AI-plattform - med en algoritm för detektion av patienter med risk att få sepsis samt undersöka CE-situationen, dvs vägen till kommersialisering av tekniken i sjukvården.

Resultat och förväntade effekter

En detektionsalgoritm för sepsis utvecklades för att utvärdera vår AI-ansats med ett högpresterande datorkluster. Projektet visar att tekniken är färdigutvecklad och robust, och att systemprestanda är fullt tillräckligt för att betjäna större sjukhus och regioner avseende sepsisdetektion. Kommersialisering kräver en kontrollerad klinisk studie med svensk patientdata och kvalitetssäkringar i enlighet med EUs nya Medical Device Regulation. Vår AI-ansats har även rönt intresse utanför sjukvården med större satsningar inom sjöfart och flygledning.

Upplägg och genomförande

En AI-algoritmen för sepsisprediktion - LiSep LSTM - utvecklades och tränades på datasetet MIMIC-III i AP1 och AP2. Ett högpresterande datorkluster (mjukvara och hårdvara) togs fram och installerades i RÖs datahall med integration mot avidentifierade patientdatakällor (AP3). I AP4 skulle systemet utvärderas i klinisk verksamhet vid Universitetssjukhuset i Linköping men detta kunde inte genomföras pga. Covid-19. I stället gjordes en teknisk test av systemets prestanda med sepsisalgoritmen. I AP5 undersöktes vägen till ett CE för produkten.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 oktober 2022

Diarienummer 2017-04584

Statistik för sidan