Transforming Food Packaging: The CRISP Graphene Initiative
Diarienummer | |
Koordinator | Stiftelsen Chalmers Industriteknik |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | april 2024 - juli 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Globala samarbeten särskilda insatser 2024 |
Ansökningsomgång | Planeringsbidrag inför internationell ansökan 2024 |
Syfte och mål
Det har uppskattats att fram till 2050 kommer det att krävas en ökning med 50 % av den globala livsmedelsförsörjningen på grund av den ökade globala befolkningstillväxten. I takt med att efterfrågan på mat ökar, ökar också efterfrågan på livsmedelsförpackningar. Problemet är att många livsmedelsförpackningar består av blandade material som begränsar återvinningsmöjligheten och bidrar till ett växande problem med plastavfall. Vårt projekt introducerar ett grafenbaserat nanokompositmaterial som kan resultera i 60 % minskat koldioxidavtryck och 30 % mindre plastförbrukning.
Förväntade effekter och resultat
Genom bidraget från Vinnova kommer vi att arbeta med att bygga ett konsortium och skriva en ansökan till EIT Food Single Project Co-Funding Opportunity. Resultatet från planeringsprojektet kommer att vara ett komplett och inskickat projektförslag. Vi förväntar oss naturligtvis att ansökan blir beviljad och att huvudprojektet kan komma igång senare under året. På längre sikt kommer ett lyckat resultat innebära en minskad miljöpåverkan från livsmedelsförpackningar.
Planerat upplägg och genomförande
Planeringsprojektet kommer att bidra till att sätta ihop det bästa teamet av partners för projektkonsortiet. En stor del av aktiviteterna kommer att vara att skapa en Business model canvas och Lanseringsplan, som båda krävs för ansökan till EIT Food. Vi kommer också att genomföra en fullständig projektplanering och ansökningstext, inklusive en obligatorisk kommunikation och spridningsplan.