Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Tillverkning av svenskt ärtmjöl, som enskild produkt samt som ingrediens i framtidens vardagsmat.

Diarienummer
Koordinator Industriellt UtvecklingsCentrum i Kalmar Län AB
Bidrag från Vinnova 2 604 420 kronor
Projektets löptid november 2021 - maj 2024
Status Avslutat
Utlysning Framtidens mat
Ansökningsomgång Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftade till att ta fram ett värmebehandlat svenskt mjöl baserat på gul och/eller grå ärta, samt låta ärtmjölet ingå i tillverkningen av mer klimatneutrala och hälsosamma livsmedel. Målsättningen var att ta fram ett komplett underlag för val av process i full skala för tillverkning av ett ärtmjöl som en färdig konsument- och industriprodukt, med förpackning och kalkyl.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har identifierat en fungerande process för att värmebehandla svenskt mjöl på gul och grå ärta. Projektet har påvisat en metod där värmebehandling genom mikrovågsteknik av minimalt befuktad ärta ger önskvärda resultat både ekonomiskt och sett ur nutritionsperspektiv. Fortsatta tester och studier rekommenderas för att säkerställa resultaten från genomförda pilottester samt fortsatt produktutveckling.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i samverkan mellan Industriellt UtvecklingsCentrum i Kalmar län AB, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, Linnéuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet och RISE Research Institutes of Sweden. Projektet har haft två fokusområden: 1. Realisera tillverkningen av ett svenskt värmebehandlat baljväxtmjöl, vilket inget svenskt projekt hittills har uppnått. 2. Tillämpa mjölet i tillverkningen av charkanaloga produkter tillsammans med ett antal större nationella kött- och charkföretag samt smak- och konsistensföretag.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 juni 2024

Diarienummer 2021-03594