Tillverkning av svenskt ärtmjöl, som enskild produkt samt som ingrediens i framtidens vardagsmat.
Diarienummer | |
Koordinator | Industriellt UtvecklingsCentrum i Kalmar Län AB |
Bidrag från Vinnova | 2 604 420 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - maj 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet syftade till att ta fram ett värmebehandlat svenskt mjöl baserat på gul och/eller grå ärta, samt låta ärtmjölet ingå i tillverkningen av mer klimatneutrala och hälsosamma livsmedel. Målsättningen var att ta fram ett komplett underlag för val av process i full skala för tillverkning av ett ärtmjöl som en färdig konsument- och industriprodukt, med förpackning och kalkyl.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har identifierat en fungerande process för att värmebehandla svenskt mjöl på gul och grå ärta. Projektet har påvisat en metod där värmebehandling genom mikrovågsteknik av minimalt befuktad ärta ger önskvärda resultat både ekonomiskt och sett ur nutritionsperspektiv. Fortsatta tester och studier rekommenderas för att säkerställa resultaten från genomförda pilottester samt fortsatt produktutveckling.
Upplägg och genomförande
Projektet har genomförts i samverkan mellan Industriellt UtvecklingsCentrum i Kalmar län AB, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, Linnéuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet och RISE Research Institutes of Sweden. Projektet har haft två fokusområden: 1. Realisera tillverkningen av ett svenskt värmebehandlat baljväxtmjöl, vilket inget svenskt projekt hittills har uppnått. 2. Tillämpa mjölet i tillverkningen av charkanaloga produkter tillsammans med ett antal större nationella kött- och charkföretag samt smak- och konsistensföretag.