Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Testbädd Storsudret för utveckling av system för en hållbar vattenförsörjning

Diarienummer
Koordinator IVL Svenska Miljöinstitutet AB - IVL Svenska MiIjöinstitutet Stockholm
Bidrag från Vinnova 7 591 329 kronor
Projektets löptid november 2017 - september 2023
Status Avslutat

Syfte och mål

Klimatförändringarna och befolkningstillväxten sätter press på vattenresurserna och bristen på vatten hotar livsmedelsproduktion och i förlängningen politisk stabilitet. Projektet "Testbädd Storsudret för en hållbar och trygg vattenförsörjning" har etablerat en helt unik infrastruktur för resurs- och energieffektiva sätt att få fram färskvatten i regioner med brist på vatten. Här utvecklas nu tekniker och system i nära samarbete mellan forskare, jordbrukare, företag, samhällsaktörer och de boende på Storsudret.

Resultat och förväntade effekter

Den även i ett globalt perspektiv unika testbädden utgör en attraktiv arena för regionala, nationella och internationella projekt. Ett kvitto på detta är att testbädden med dess infrastruktur och väl upparbetade samarbetsfomer med behovsägare har lyckats attrahera ett flertal nationella projekt, tre större EU-projekt. Vidare pågår diskussioner med aktörer i både Kina och Indien med syfte att etablera så kallade tvillingtestbäddar i dessa länder vilket skulle möjliggöra ett nära samarbete med länder med stora behov av att få fram färskvatten utan att öka utsläppen av klimatgaser.

Upplägg och genomförande

Uppbyggnaden av Testbädd Storsudret har genomförts med IVL Svenska Miljöinstitutet som koordinerande part genom ett nära och framgångsrikt samarbete mellan akademiska partners (Uppsala Universitet och KTH), miljöteknikföretagen ENWA och Monsson Energy, föreningen Forum Östersjön med dess mycket goda lokala förankring, myndigheten SGU samt Region Gotland som varit mycket starkt engagerade i uppbyggnaden. Det nära samarbetet mellan samtliga parter har kraftfullt förstärkts via bilaterla projekt samt via EU-projekt där ytterligare kompetens och lösningar har tillförts.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 december 2023

Diarienummer 2017-03745

Statistik för sidan