Test med tång - ett experiment i Biotech Heights
Diarienummer | |
Koordinator | Lunds universitet - Lunds Universitet - Forskning, Samverkan & Innovation |
Bidrag från Vinnova | 450 000 kronor |
Projektets löptid | juni 2024 - februari 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska |
Viktiga resultat som projektet gav
Ja, projektet uppfyllde sina mål genom att utveckla prototyper av livsmedelsprodukter med högt innehåll av tång, som testades positivt av några utvalda konsumenter. Fermenteringen förbättrade tångens smak, hållbarhet och näringsvärde, vilket är ett exempel på att tång kan utvecklas till en attraktiv ingrediens för hållbara livsmedelsprodukter. Projektet ökade också medvetenheten om bioteknikens potential. Resultaten har använts i flera forskningsansökningar för fortsatt arbete.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet visar bioteknikens potential att förbättra smak, hållbarhet och näringsvärde hos tång, vilket kan öka användningen av bioteknik inom livsmedelsindustrin och bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Det har visat hur effektivt samarbete mellan startups och akademin kan vara, vilket kan leda till snabbare utveckling av nya teknologier. Resultaten har använts i nya ansökningar, vilket kan leda till ytterligare innovationer med positiva effekter på livsmedelsproduktion.
Upplägg och genomförande
Råvaror från tångproducenter fermenterades och olika mikroorganismer utvärderades för att förbättra tångens smak och hållbarhet. Den fermenterade tången blandades in i olika slutprodukter som testades och utvärderades med avseende på smak och utseende. Prototypen presenterades vid olika arrangemang och möten för att öka intresset för bioteknikens möjligheter.