Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SWElife Nationellt införande av sjukvårdsintegrerad biobankning av blod och annan vätska 2

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - LU Innovation
Bidrag från Vinnova 3 322 702 kronor
Projektets löptid december 2016 - augusti 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Sjukvårdsintegrerad biobankning (SIB) är en nationell infrastruktursatsning för att möjliggöra likvärdig insamling av forskningsprov med hög kvalitet över hela Sverige. För hela projektet är målet att SIB vid projektavslut finns infört på alla universitetssjukhus och även är infört eller håller på att etableras vid alla länssjukhus i landet. Under detta projektår har ett sjukhus infört SIB och två sjukhus har vidareutvecklat och förbättrat sin SIB, något som fört projektet ett steg närmare det slutliga målet.

Resultat och förväntade effekter

Effekten av ett fullskaligt införande av SIB kan leda till att Sverige blir framgångsrikt inom biobankning för forskning och att en nationellt harmoniserad process leder till fler studier av bättre kvalitet och möjliggör att fler typer av analyser kan genomföras på biobankade forskningsprov. Den standardiserade hanteringen leder också till minskade kostnader för både hälso- och sjukvården och forskaren som önskar samla prov i en studie.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes i en väl beprövad struktur med fokus på samordning under ledning av Biobank Sverige. Tre regioners biobanker ingick i projektet; Uppsala, Örebro och Eskilstuna. Arbetet pågick under ca 20 månader och tog längre tid än beräknat vilket berodde på att arbetet försenades väsentligt av den pågående coronapandemin och delvis på grund av att flera ytterligare utvecklingsprojekt pågår hos biobankerna parallellt.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 10 februari 2021

Diarienummer 2016-04950

Statistik för sidan