Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Svensk gruvnärings nuvarande och framtida förhållande till biologisk mångfald

Diarienummer
Koordinator ECOGAIN AKTIEBOLAG - Ecogain AB, Umeå
Bidrag från Vinnova 690 000 kronor
Projektets löptid november 2019 - december 2020
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet var att stärka den svenska gruv- och mineralbranschen nationellt och internationellt genom att ta ett samlat grepp kring frågan om biologisk mångfald. Målet var att utarbeta en strategisk färdplan för hur gruvbranschen ska kunna minska och på sikt helt undvika netto-förluster av biologisk mångfald. Syftet och målet har uppnåtts då projektet resulterat i färdplanen Mining with Nature: Svensk gruv- och mineralnärings färdplan för ökad biologisk mångfald och att ett branschgemensamt mål för biologisk mångfald formulerats och antagits.

Långsiktiga effekter som förväntas

Den första branschspecifika färdplanen för biologisk mångfald har nu lanserats i Sverige. Branschen kan kraftsamla kring denna och ett momentum har skapats i och med lanseringen. Färdplanen har genererat positiv uppmärksamhet från såväl intresseorganisationer, myndigheter och andra industrisektorer. Förväntade effekter är att de åtgärder som listas i färdplanen genomförs och ger mervärden för biologisk mångfald. Projektet väntas även ge ringar på vattnet genom att andra branscher inspireras av detta strukturerade sätt att ta sig an frågan om biologisk mångfald.

Upplägg och genomförande

Projektet inleddes med en nulägesanalys i form av en skrivbordsstudie och telefonintervjuer med nyckelpersoner. Därefter kartlades branschens motiv och det övergripande målet till 2030 formulerades. Utifrån detta arbetades färdplanen fram. Arbetet genomfördes i en projektgrupp som rapporterade till en styrgrupp. Arbetet förankrades löpande med Svemins medlemmar genom miljökommittén. Svemins styrelse beslutade om målet. Till projektet bjöds även en referensgrupp, med över 20 aktörer från akademin, myndigheter, urfolk, intresseorganisationer och industri.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 januari 2021

Diarienummer 2019-05351