Sustainability by default - Hållbar matkonsumtion utan att behöva välja, en plattform som gör valen åt dig.
Diarienummer | |
Koordinator | Foodfighters AB |
Bidrag från Vinnova | 900 000 kronor |
Projektets löptid | juni 2021 - oktober 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Startups steg 2 våren 2021 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet uppnådde de uppsatta målen. Resultatet gör att FoodFighters som första företag i världen kan sätta numeriska hälsotal på livsmedel. Genom detta kan vi erbjuda konsumenterna en automatiserad vägledning till en mer hälsosam och klimatvänlig kost. Projektet bidrog även med viktiga insikter för den fortsatta produktutvecklingen.
Långsiktiga effekter som förväntas
Livsmedelsproduktionen står för en fjärdedel av människans klimatpåverkan och orsakar miljöproblem som minskad biologisk mångfald, övergödning och utarmning av naturresurser. Varannan vuxen svenska och var femte nioåring är övervikg eller lider av fetma. Vi äter oss sjuka och behöver ta konkreta steg mot en mer hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Genom att automatisera hållbara val kan klimat- och miljöpåverkan från livsmedelskonsumtionen minska samtidigt som en ökad folkhälsa uppnås.
Upplägg och genomförande
Projektet bestod av sju arbetspaket där de första genomfördes i samarbete med RISE Hållbar konsumtion och produktion. Arbetet med att designa och implementera användargränssnitt genomfördes i samarbete med IBM och designbyrån Familjen. Resultaten validerades kvalitativt och kvantitativt genom användartester. IP-strategin togs fram tillsammans med advokatbyrån Vinge. Tidsplanen påverkades av flera externa faktorer; pandemi, krig i Ukraina, inflation och dagligvaruhandelns stagnerande utveckling.