Strategier för utveckling och förbättring av den offentliga måltiden för speciella konsumentgrupper
Diarienummer | |
Koordinator | HÖGSKOLAN I KRISTIANSTAD - Sektionen för lärande och miljö |
Bidrag från Vinnova | 1 659 783 kronor |
Projektets löptid | januari 2016 - september 2018 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
I projektet har metoder och strategier för brukarinvolvering i utvecklingen och förbättringen av den offentliga måltiden testats och utvärderats. I projektet har barn i förskolan, funktionsnedsatta vuxna på särskilda boenden samt äldre personer på äldreboenden involverats. Vidare har grunden lagts för ett långsiktigt och nära samarbete mellan Högskolan Kristianstad och Köpenhamns Mathus. Såväl nationella och internationella samarbetsmöjligheter har etablerats, bland annat genom uppstarten av ett ny nordisk plattform för den offentliga måltiden.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har bidragit med ökade kunskaper om hur innovativa strategier och metoder kan användas i praktiska initiativ med fokus på förbättring av den offentliga måltiden utifrån ett konsumentperspektiv. Unika möjligheter har getts att utbyta kunskap och erfarenheter mellan Köpenhamns Mathus och Högskolan Kristianstad, något som organisationerna kommer att fortsätta med även efter projektets slut. Genom projektets olika delar har både ett praktiskt förändringsarbete och ett forsknings- och metodutvecklingsarbete ägt rum.
Upplägg och genomförande
Existerande metoder och strategier relaterade till att förbättra den offentliga måltiden har inventerats och utifrån dessa har olika metoder och strategier utvecklats och testats i pågående projekt hos Köpenhamns Mathus, och tillsammans med barn i förskolan, funktionsnedsatta vuxna på särskilda boenden samt äldre på äldreboenden. Metoderna och tillvägagångssätten har diskuterats och problematiserats i vetenskapliga publikationer och på konferenser samt är del av en ”verktygslåda” med strategier och metoder till Mathuset.