Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Strategi för minimering av restdeformationer efter maskinbearbetning - MIND

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Istitutionen för industriell produktion
Bidrag från Vinnova 2 120 000 kronor
Projektets löptid november 2019 - oktober 2022
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Ansökningsomgång Metalliska material: Programövergripande utlysning 2019

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftade till att utveckla och tillämpa en metodik baserad på konturmetoden för att förutsäga restspänningar och deformationer p.g.a. relaxation efter bearbetning. I forskningen ingick olika delar som val av parametrar för trådgnistning (EDM) för att avsnitta detaljen med minimal påverkan, validering av GOM mätdata, multivariat interpolation av ytorna från stora mätdata, kompensationsåtgärder för att minimera uppskattade deformationer, osv. Metodiken är implementerad i smide av en fordonskomponent hos Forgex AB och i bearbetning av samma fordonskomponent hos LEAX AB.

Långsiktiga effekter som förväntas

Metodiken är avsedd att stödja beredningsprocessen samt produktionspersonal vid tillverkning av precisionskomponenter med snäva toleranser. Hela metodiken kan programmeras och tillhandahållas som ett verktyg för restspännings- och deformationsförutsägelse. Integrering av verktyget med andra beredningsverktyg kan göra det möjligt att ställa in rätt processparametrar med hänsyn till deformationer efter bearbetning och även planera för kompensationsstrategier för att minimera den uppskattade deformationen.

Upplägg och genomförande

Utvecklingsarbetet planerades och bedrevs kring två industrifall, ett med smide och ett annat med fräsning av samma fordonskomponent. EDM-operationerna, CMM-mätningarna och beräkningsarbetena gjordes på KTH och RISE. En verktygshållare med vibrationsdämpning utvecklades av ETP Transmission medan vibrationsmätningar gjordes av Acoutronic AB. En framtida plan är att utveckla metodiken som ett generiskt verktyg för att göra den tillgänglig för svenska små och medelstora företag.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 15 december 2022

Diarienummer 2019-03570