Stråldosreducering och bättre ergonomi för personal och patient vid lungröntgen av patient på IVA.

Diarienummer 2015-02224
Koordinator MEDICAL INNOVATION DESIGN MID AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid juni 2015 - februari 2017
Status Avslutat
Ansökningsomgång Nivå 1 - Innovationsprojekt i företag våren 2015

Syfte och mål

Jag har idag tagit fram en ny produkt MIDSupport JG som är mycket lättanvänd, hygienisk och säker, den är tillverkad av kolfiber. Den ersätter idag de tunga ställningar och/eller att personal ska behöva stå inne på IVA salen och bli exponerad av röntgenstrålning. Jag har även tagit fram ett tillbehör som enkelt kan appliceras på JG som då även kan användas på vanliga britsar och röntgenbord, MIDSupport GF.

Resultat och förväntade effekter

Som alltid när man tar fram nya produkter så stöter man på patrull. Så har även jag gjort x flera.Jag har fått tänka om flera gånger, diskuterat med personalen, byggt om och sedan testat igen, igen och igen. Så det har blivit några prototyper innan jag fick allt att fungera som jag ville med tanke på ergonomi, säkerhet, hygien och funktion.

Upplägg och genomförande

Jag har jobbat tillsammans med röntgenpersonal på Thorax IVA och CIVA på KS. På slutet även med personal på SÖS. Från start tänte vi ta fram ett fäste som skulle fästas på sängarna men det blev svårare än vad vi trodde. I och med att man heller inte av säkerhetsskäl och hygien får sätta dit någonting permanent så fick jag backa och börja om från början. Vi kom då på att vi kunde använda oss av sänggrindarna ist. Produkten vägde från början för mycket så till slut så tog jag beslutet att ta fram den helt i kolfiber. Ett dyrt material men oerhört slittåligt, lätt i vikt, hygieniskt och snyggt.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.