Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Skara skyddsängel Infrastrukturtjänster on-demand för säkrare, tryggare och bekvämare aktivt resande

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 2 997 714 kronor
Projektets löptid oktober 2021 - december 2023
Status Avslutat
Utlysning Beteendeförändringar inom mobilitetssystemet
Ansökningsomgång Förändrade resvanor - hållbar mobilitet - Undersök, utveckla och testa beteendeförändrande lösningar som bidrar till klimatneutrala och hälsosamma resvanor

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets mål är att utforska acceptansen för framväxande teknologier som kan uppmuntra till beteendeförändringar mot aktiv mobilitet, genom att utveckla och testa drönarbaserade lösningar. Det har framgångsrikt utvecklat, demonstrerat och genomfört pilotstudier i Skara kommun. Resultaten är mycket positiva över fyra nyckelevaluationsfaktorer: Förtroende, Säkerhet, Samhällspåverkan och Användarupplevelse. Dessa resultat visar på potentialen hos sådana teknologier att stödja aktiv mobilitet, särskilt i landsbygdsområden.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har utvecklat on-demand digitala belysningslösningar med två drönare, som användes i fältstudier. Dessa pilotstudier fick enhälligt positiv feedback, vilket visar på en bred acceptans av dessa digitala lösningar. Analysen av cyklisternas resvanor, upplevelser och vilja att använda sådana tjänster har belyst potentialen hos dessa lösningar för att uppmuntra beteendeförändringar mot aktiv mobilitet. Dessutom har projektet dragit till sig betydande medieuppmärksamhet, vilket ökat medvetenheten om utmaningar och lösningar kopplade till landsbygdens mobilitet.

Upplägg och genomförande

Projektet antog ett människocentrerat tillvägagångssätt, där det involverade samhället i design, förfining och testning av lösningen. I samarbete med Skara kommun knöt det kontakter med olika grupper för insikter. Till en början testade cyklister prototypen i VR. Efter förbättringar utvidgades räckvidden, bland annat genom lokalradio, för att engagera fler deltagare. Två välplanerade pilotstudier genomfördes där 29 cyklister delade sina erfarenheter. Dessutom utfördes intervjuer med svenska drönarföretag för att utforska kommersialiseringens möjligheter.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 mars 2024

Diarienummer 2021-03044