Restauranger och Wikidata: Ett framgångsrecept

Diarienummer 2015-02492
Koordinator WIKIMEDIA SVERIGE
Bidrag från Vinnova 50 000 kronor
Projektets löptid april 2015 - augusti 2015
Status Avslutat

Syfte och mål

Vårt syfte var att delta på Smaka på Stockholm och förevisa vad som är möjligt att göra genom öppna data och crowdsourcing. Vi visade att det finns ett värde för alla delar av samhället, även de man kanske inte tänker på i första hand, såsom restaurangbranschen. Vår tekniska utveckling gick bra och vårt engagerande av volontärerna en oerhörd framgång. Baserat på en tävling utvecklade vi en metod för att engagera volontärer att utveckla ett visst dataset. Det fanns ett stort intresse på plats och vi nådde ut till en stor mängd personer, många som aldrig tidigare tänkt på den här typen av frågor.

Resultat och förväntade effekter

Vi ställde ut under 4 dagar och visade upp menyerna. översättningstävlingen sporrade en massiv insats på området och menyerna var helt eller delvis tillgängliga på 351 språk. Vi har nu en ny metod vi kan använda i framtida projekt. Många ingredienser hade därtill uttal och bilder. Besökarna uppskattade projektet och 220+ samtal fördes om öppna data, ett ämne som annars är rätt svårt att skapa intresse för hos allmänheten. 2 gästblogginlägg skrevs för Wikimedia Foundations välbesökta blogg. Media plockade tyvärr inte upp vår pressrelease.

Upplägg och genomförande

översättningstävlingen var en stor framgång och även den tekniska utvecklingen var framgångsrik. Budgeten var liten så hade vi inte haft stöd av volontärer med designen hade menyerna av nödvändighet sett mycket tråkigare ut och varit mindre användarvänliga. För att maximera informationsspridningen hade det varit bra om vi haft stora skyltar med text att sätta upp i tältet så att de som gick förbi hade kunnat snappa upp lite nya tankar och idéer, inspireras och komma tillbaka efter att de ätit.

Externa länkar

I kategorin finns arbetssidor för evenemanget.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.