Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Processer som möjliggör metall- och fosforåtervinning från ståltillverkningsslagg

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Kungliga Tekniska Högskolan Inst f hållb utv miljövet & teknik
Bidrag från Vinnova 375 000 kronor
Projektets löptid mars 2022 - september 2022
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning
Ansökningsomgång Resurseffektiv och hållbar produktion inom gruv- och metallutvinnigsindustrin

Viktiga resultat som projektet gav

Metaller och fosfor från icke-punktföroreningskällor och utsläppspunkter som t ex sandmagasin och gruvdammar var fokus i detta projekt. Målet var att visa potentialen av att utvinna metaller och fosfor ur metallurgiska slagger som använts som filtermaterial/sorbent vid vattenrening. Målet var vidare att preparera tre malda test-slagger med magnetit och bindemedel så att granulat kunde framställas. Detta mål uppnåddes och materialen kunde testas i labb-skala som en framkomlig väg att binda läckande metaller och fosfor från sediment i dammar eller sjöar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Förorenat sjösediment som även spikades med fosfor (P) och metaller (Me)inkuberades med tillverkade och modifierade slagg-granulat (MSG). Pyrolys till s k biogeokol lyckades, extraktion och nanofiltrering utfördes på granulat som varit i kontakt med P och Me läckande sediment. Magnetit, 10%, var tillräcklig tillsats i MSG för att kunna separera dessa från sediment. Vi förbereder en publikation med översikt om forskningsområdet och resultat från denna förstudie.

Upplägg och genomförande

I fyra arbetspaket genomfördes projektet, vardera projektpartner ansvarig för sitt område men i samarbete med projektledaren. Pyrolysugn och nanofiltrering samt labb-utrustning för granulering och inkubationsförsök fanns tillgängliga och svarade för merparten av egeninsatsen. Vi genomförde insatsen dock med tekniska problem vid pyrolysen och tillverkningen av granulat i två kornstorlekar mellan 1-4 mm. Resultaten blev dock bra och borde kunna användas som utgångspunkt för uppskalning till fullskaleförsök.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 november 2022

Diarienummer 2021-04686