Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Pilotprojekt for att analysera behov av ett nationellt datakonsortium

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Industriell ekonomi och organisation
Bidrag från Vinnova 450 000 kronor
Projektets löptid januari 2020 - mars 2021
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Inom ramen för detta pilotprojekt har CESIS under våren 2021 avslutat tre studier som visar hur den svenska infrastrukturen kan användas för att (a) studera hur etablerade innovativa företag kan påverka innovationsverksamheten i start-up företag, (b) undersöka offshoringverksamhetens betydelse för innovation och produktivitet för företag inom olika branscher, storleksklasser och ägarformer, samt (c) jämföra produktivitet mellan inhemskt född arbetskraft och arbetskraft med flyktingbakgrund inom den kunskapintensiva delen av ekonomin samt övrig arbetsmarknad.

Långsiktiga effekter som förväntas

En fråga i pilotprojektet har varit huruvida dataplattformen skall vara efterfrågestyrd eller utbudsstyrd. Pilotprojektet har funnit en tydlig skillnad mellan akademi och myndigheter när det gäller användningen av svensk mikrodata. Generellt har akademin betydligt högre användarkompetens när det gäller statistisk färdighet och programmeringskunskaper för att kunna dra nytta av den big-data miljö som kännetecknar svensk infrastuktur för mikrodata, med vissa undantag såsom finandepartementet och riksbanken. Det gör att myndigheter behöver stöd och bistånd från akademin.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i form av att CESIS tagit fram underlag som presenterats för Vinnova. Dessa underlag har sedan använts vid gemensamma möten som i sin tur gett freed-back till fortsatta undersökningar. Parallellet med detta har CESIS slutfört tre studier som som presenterats för departement, myndigheter och akademi som visar hur den svenska infrastrkturen för mikrodata kan användas för att studera hur nationella och internationella kunskapsflöden påverkar innovation och produktivitet samt hur svensk ekonomi påverkas av flyktinginvandring på arbetsmarknaden.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 maj 2021

Diarienummer 2019-05904