Nyskapande helhetskoncept för snabb bemanning inom Gröna Näringen för att säkra svensk matproduktion
Diarienummer | |
Koordinator | Vreta Kluster AB |
Bidrag från Vinnova | 1 000 000 kronor |
Projektets löptid | maj 2020 - oktober 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovationer i krisens spår |
Ansökningsomgång | Omställning av samhälle, verksamheter och produktion i spåren av coronaepidemin |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets syfte var att möjliggöra att friställd arbetskraft på kort varsel kan börja jobba inom den gröna näringen samt att möte det bemanningsbehov som gröna näringar hade pga den rådande pandemin och brist på gästarbetare. Projektet har uppnått målet med att ta fram och testa en bemanningslösning. En lösning som är skalbar och som har fungerat väl mot marknaden för att lösa deras arbetstoppar.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektets har ett resultat med en bemanningslösning som kunnat rycka in och lösa arbetstoppar inom de gröna näringarna. Kortsiktiga effekter har uppfyllts genom att personer som varit arbetslösa fick arbete inom de gröna näringarna, att kvalitén på de tjänster som utfördes uppfyllde kundernas önskningar. Projektet ser även att de långsiktiga effekterna kan nås om den testade bemanningslösningen blir permanent, att säkra den långsiktiga försörjningen av inhemsk produktion av livsmedel, ökad självförsörjning av arbetskraft och ökad livsmedelsproduktion.
Upplägg och genomförande
Vi har utfört ett projekt med en projektgrupp bestående av personer från Vreta Kluster LRF Östergötland och Samordningsförbundet Centrala Östergötland, som fokuserat har arbetat med utvecklingen av en affärsplan och affärsmodell för en bemanningslösning för de gröna näringarna. En första runda med utbildningsinsatser av bemanningspersonal gjordes under 2020. Pandemin stoppade en andra runda av utbildningar. En bemanningslösning för testning genomfördes juli-september 2021 med tio personer hos åtta kunder.