Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Mot en hållbar livsstil - tillsammans

Diarienummer
Koordinator BeChange AB
Bidrag från Vinnova 1 336 919 kronor
Projektets löptid oktober 2021 - november 2022
Status Avslutat
Utlysning Insatser för civilsamhällets transformation
Ansökningsomgång Civilsamhällets innovativa lösningar för ett hållbart samhälle

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftade till att utveckla kunskap och dela lärdomar som stödjer möjligheten till spridning och uppskalning av BeChange-metodens värden. Detta har gjort med fokus på att visa hur metoden kan användas till att stimulera medborgare och medarbetare till ökat klimatengagemang i sitt eget liv och inom sin påverkanssfär. Projektet syftade också till att vidareutveckla och pröva en skalbar lösning. Detta har också gjorts. De tekniska förutsättningarna för skalning finns, och modeller för fortsatt anpassning och praktisk skalning är vidareutvecklat under projektet gång

Långsiktiga effekter som förväntas

Under projektet vidareutvecklades en hybridversion av BeChange utbildningsformatet som prövades för målgruppen individer/allmänhet (i Umeå) samt för målgruppen kommunen som arbetsplats (Luleå och Huddinge kommun). Deltagarna fick ett stärkt engagemang, minskad klimatpåverkan och ökat välbefinnande. 41 personer genomförde hela programmet. En guidebok har tagits fram i syfte att sprida tankesätt och visa på möjligheter att arbeta vidare med BeChange-metoden utifrån de insikter som gjorts. En spridningssession har hållits tillsammans med klimatkommunerna.

Upplägg och genomförande

Baserat på insikter från detta projekt är största hindret till skalning just nu en brist på investeringar och en koordinerande myndighet. Det skulle vara en oerhörd möjliggörare för kommunerna om staten (t ex Konsumentverket, Naturvårdsverket eller Regionerna) tog huvudansvaret både gällande finansiering av tjänst, distributionen till kommunerna och synk mellan lärdomar, anpassningar och samkörningar mellan kommuner. Stora investeringar görs för klimatsmart infrastruktur och behövs även för beteeendeförändrande lösningar för att skapa goda förutsättningar att lyckas.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 december 2022

Diarienummer 2021-02941