Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Modifiering av Kraft lignin for Material Syntes

Diarienummer
Koordinator KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN - Fiber och polymerteknologi
Bidrag från Vinnova 1 200 000 kronor
Projektets löptid februari 2018 - maj 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Kraft Lignin har potential för tillämning i material system, dock är det mycket heterogent med avseende på storlek, funktionaliteter och struktur. Detta omöjliggör syntes av homogena material direkt från den. Syftet med projektet var att göra kraft ligninet mer homogen och därmed mer attraktivt för tillämpningar i material system. Vi har i stort likats med studien och byggt upp förståelse av hittills okänd mekanismer involverad i kraftligninets formation, vilket kan leda till process utveckling.

Resultat och förväntade effekter

Komplexa mekanismer som leda till kraftligninets heterogenitet har identifierats. De nya strukturer som bildas genom dessa mekanismer bidrar till homogenitet i funktionalitet vilket är önskvärd i material syntes. Vidare ger de en viss grad av styvhet molekylen vilket kan även utnyttjas i material där en viss grad av styvhet önskas. Dessutom, att man nu vet hur reaktionerna som leda till dessa strukturer sker ger möjligheten att modifiera produktionsprocessen. Arbetet lett fram till två vetenskapliga publikationer i en bra meriterad tidskrift.

Upplägg och genomförande

Strategin var att först fraktionera kraft ligninet med hjälp av gröna lösningsmedel, detta för att tillåta analys av olika struktur populationer. Sedan utfördes avancerade kemiska analyser såsom NMR spektroskopi, gas kromatografi och storleksfördelnings kromatografi. Med dessa analyser får man information gällande molekylernas struktur, funktionaliteter och molekylvikt. Sedan använder man dessa för att klura ut kemiska mekanismer. Dessa stöds även med modell studier.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 25 september 2020

Diarienummer 2017-05400

Statistik för sidan