Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Människocentrerad mobilitet tillämpad beteendevetenskap för fler cykelresor bland jobbpendlare

Diarienummer
Koordinator Nordic Behaviour Group AB
Bidrag från Vinnova 870 217 kronor
Projektets löptid oktober 2023 - september 2024
Status Avslutat
Utlysning Beteendeförändringar inom mobilitetssystemet
Ansökningsomgång Människocentrerad mobilitet - Framtidens mobilitetssystem med utgångspunkt i mänskligt beteende och individuella behov

Viktiga resultat som projektet gav

Cykling är ett transportsätt med stor potential att generera flera positiva resultat utifrån ett hälso- och miljöperspektiv. Syftet med projekt Cykelskiftet har varit att tillämpa världsledande beteendevetenskapliga metoder för att utveckla konceptförslag på beteendeförändrande insatser som har potentialen att öka antalet cykelresor bland pendlare i Sverige. Projektet har framgångsrikt uppfyllt såväl syfte som mål genom att utforma och presentera fyra beteendevetenskapligt grundade konceptförslag som kan bidra till ökad cykelpendling i Sverige.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har genererat ny kunskap om faktorer som påverkar målgruppens övergång från bil till cykelresor, med fokus på anställdas tecknande av förmånscyklar. Projektet har utformat förslag på lösningar som kan testas av diverse aktörer. I utformningen av förslagen har hänsyn tagits till existerande lösningar inom området, vilka i vissa fall införlivats i projektets förslag. Resultaten har hög relevans för flera aktörer som berörs av cykelförmånen och projektet har mottagit positiv feedback från cykelåterförsäljare, arbetsgivare och intresseorganisationer.

Upplägg och genomförande

Projektets arbetsprocess och metod baseras på det beteendevetenskapliga ramverket Behaviour Change Wheel (BCW) som guidar utformningen och implementeringen av beteendeförändrande insatser. I Cykelskiftet användes ramverket och dess modeller för att välja ett målbeteende (anställda skaffar eldriven förmånscykel), genomföra en beteendediagnos (identifiering av barriärer/främjare) samt val av beteendeförändringstekniker som ingick i de fyra konceptförslag som föreslås av projektet i en publik rapport som vänder sig till branschen, arbetsgivare och allmänheten.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 25 oktober 2024

Diarienummer 2023-03058