Makerresan

Diarienummer 2015-04250
Koordinator Cloudberry Communications AB - Cloudberrry Communications AB
Bidrag från Vinnova 250 000 kronor
Projektets löptid november 2015 - juni 2016
Status Avslutat
Utlysning Makers
Ansökningsomgång Makers Vår 2015

Syfte och mål

Syftet var att inspirera startups och makers i Sverige kring möjligheter i Asiens hårdvarumecka genom att sammanföra dem med Shenzhens och Hongkongs ekosystem av producenter, entreprenörer och konsumenter. Makerresan bidrog till att fler svenska makers lärde sig om hur de kan utvecklas i samarbete med Kina. Vi ser redan nu deltagare som fått nya affärsmöjligheter tack vare nätverksevent med världsledande hårdvaruprofiler, 1-1 business matching, pitchevent och direktkontakt med investerare.

Resultat och förväntade effekter

Det övergripande resultatet är att Asien och hårdvarutillverkning blivit mer tillgängligt och öppet för svenska startups. Bilden av Sverige som innovations- och designnation har stärkts i Kina och Shenzhen. Deltagare har en överblick av möjligheter samt konkreta affärskontakter (investerare, co-working spaces, acceleratorer etc) som är intresserade av samarbete. Makerresan har öppnat för ett tätare samarbete och vi ser fram emot fler svenska innovationer tillverkade i Kina på en global marknad.

Upplägg och genomförande

Programmet var uppdelat mellan Shenzhen och Hongkong. Fokus var på att låta deltagarna själva uppleva och interagera med olika delar av ekosystemen. I detta ingick 1-1 pitchar för ledande entreprenörer och acceleratorer, meetups och nätverksevent, besök på fabrik för småskalig produktion, kinesiska globala startups och co-working spaces samt världens största elektronikmarknad. Vi besökte bla DJI, OnePlus, Seeed, Hax, Brinc, CoCoon, Tech Temple, Chaihuo Makerspace, Hk Science Park och Xiaomi.

Externa länkar

Makerresans filmer och intervjuer i samband med resan. Officiella hemsidan för Makerresan Facebooksida för Makerresan. Makerresans Twitter-konto

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.