Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Lokal Valuta - En Idéburen Innovation för Inkludering och Arbetsintegration

Diarienummer
Koordinator Internationella Kvinnoföreningen - LRC För Kvinnor - Internationella Kvinnoföreningen LRC För Kvinnor
Bidrag från Vinnova 1 925 890 kronor
Projektets löptid november 2021 - oktober 2023
Status Avslutat
Utlysning Insatser för civilsamhällets transformation
Ansökningsomgång Civilsamhällets innovativa lösningar för ett hållbart samhälle

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har undersökt om lokal valuta kan användas för arbetsintegration. Målet har uppnåtts genom att en för svenska förhållanden anpassad lokal valuta utvecklats som kan skalas upp. Modellen bygger på en enkel monetär/finansiell logik som inneburit att kvinnor som utgjort servicevärdar på köpcentrumet Mobilia fått arvode via ett internt betalkortssystem för privat konsumtion, som lett till anställningar och nätverk samt att projektet kunnat knyta aktörer till sig. Modellen är lätt att sprida och organisera eftersom den baseras på existerande infrastruktur och praxis.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet visar att en innovativ del i en lokalvaluta är att den är utgör incitament för målgrupp och stakeholders att delta i insatser för ökad integration. 73 % av de kvinnor som medverkat har gått vidare till anställning, praktik eller studier vilket är mycket bra i jämförelse med "vanliga" arbetsmarknadsinsatser. Samtidigt visar projektet att laglig gräns för ekonomisk ersättning av frivilliga i Sverige är låg, att lokal valuta är en gråzon i skattesystemet samt behov av lösningar som förhindrar civilsamhället att bli ansvarig för sociala avgifter etc till följd av lokalvalutan.

Upplägg och genomförande

Processen har synliggjort hur en modell för lokalvaluta kan skapas utifrån skatterättsliga begränsningar. Den ursprungliga valutamodell att butikerna skulle betala del av sin hyra i den lokala valutan har inte kunnat realiseras. Det har resulterat i en alternativ lösning att kvinnorna istället arvoderats genom Mobilias interna digitala betalkortssystem. Processen visar att butikerna uppskattat kvinnorna som kundvärdar, att kvinnornas "närvaro" skapat en trygga arbetsmiljö men också attraherat nya kundgrupper genom att insatsen visar på Mobilias sociala ansvarstagande.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 november 2023

Diarienummer 2021-02982