LI-LI-BIO: Fettavskiljning och valorisering av livsmedelsindustrivatten med innovativ skogsbaserad biosorbent
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Energi och Resurser |
Bidrag från Vinnova | 328 847 kronor |
Projektets löptid | oktober 2020 - maj 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation |
Ansökningsomgång | Hypotesprövningar steg 1 inom Bioinnovation: Nyskapande projekt med högre risk |
Viktiga resultat som projektet gav
LI-LI-BIO ämnade att undersöka hypotesen om det är möjligt att separera fetter från livsmedelsprocessvatten med hjälp av en skogsbaserad biosorbent samt att utföra en överskådlig potentialstudie över de uppkomna restströmmarna efter fettavskiljning. Labbförsök bekräftade att biosorbenten absorberar fett från de tre undersökta livsmedelsprocessvattenströmmarna. Potentialstudien visade att det finns flera potentiella vägar för valorisering och slutbehandling efter fettavskiljningen.
Långsiktiga effekter som förväntas
Labbförsök bekräftade att biosorbenten kan absorbera >90% fett i livsmedelsprocessvattnet. Detta ger möjlighet till fortsatt processutveckling och senare implementering som tillägg till, eller ersättning för, dagens fettrening. Potentialstudien visade ett antal möjliga valoriseringsrutter för fett samt fett+biosorbent. De mest lovande rutterna för biosorbent+fett inkluderar acidogen fermentering till VFA och rötning. Valorisering av separerat fett kan ske via kommersiellt tillgängliga tekniker eller, vid hög renhet, omvandlad till bränsle som HVO/FAME.
Upplägg och genomförande
Under projekttiden genomfördes labbförsök av biosorbentens absorptionsförmåga av fett för livsmedelsprocessvatten & en potentialstudie för valorisering av fett & möjlig processteknisk implementering. Labbförsöken genomfördes av Biosorbe med vägledning av RISE på 3 livsmedelsprocessvatten. T, pH & vikt noterades. Extern analys av processvattnet gjordes för att verifiera absorptionsförmågan. Potentialstudien tillsammans med utredning av implementerbarheten genomfördes av RISE som litteraturstudier, intervjuer med deltagande livsmedelsföretag & beräkningar.