Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Lågkomplexitets multi-antenn radioarkitekturer för millimetervågområdet

Diarienummer
Koordinator BeammWave AB
Bidrag från Vinnova 3 805 871 kronor
Projektets löptid augusti 2022 - juli 2024
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem
Ansökningsomgång Smartare elektroniksystem: Forsknings- och Innovationsprojekt 2022

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftar till att utveckla lågkomplexitets multi-antenn radioarkitekturer för millimetervågområdet (mmWave) för smartphones. Projektet sker i samarbete mellan BeammWave AB, KTH och Lunds universitet och består av två delar: 1. Utveckling av beamformingsalgoritmer implementerade i en FPGA-demonstrator, optimerade för mobila enheter med deras signalbehandlingsbegränsningar. 2. Validering av BeammWaves andra generation av mmWave-chip, inklusive test och verifiering av olika integrerade antenn- och förpackningslösningar.

Långsiktiga effekter som förväntas

På forskningsnivå har vi förstått vilken typ av radiokanalinformation som kan komprimeras utan reducera prestanda. Detta har resulterat i två publicerade artiklar. BeammWaves mmWave-chip har validerats och kombinerats med olika antennelement. Paketet för slutprodukten har samdesignats och karaktäriserats över de aktuella frekvensbanden. Trots initiala förseningar har vi implementerat algoritmerna på FPGA-demonstratorn. En demonstration har gjorts under sommaren, som framgångsrikt visade vårt digitala beamformingkoncept för både mottagning och sändning.

Upplägg och genomförande

Projektet delades in i fyra arbetspaket: Systemdesign: Fastställde systemkrav och begränsningar för processorer och digitala gränssnitt. Validering, antenn och paketdesign: Utvecklade och validerade paketlösningar för mmWave-chip och antenner. Algoritmutveckling: Utvecklade och optimerade beamforming-algoritmer . FPGA-implementering och demonstration: Implementerade algoritmerna på en FPGA-plattform. Samarbetet mellan arbetspaketen har fungerat bra, och som nämnts ovan kunde vi i somras framgångsrikt demonstrera visa vårt digitala beamformingkoncept.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 september 2024

Diarienummer 2022-00844