Klimatsmart svampprotein från det svenska jordbruket
Diarienummer | |
Koordinator | LANTMÄNNEN AGROETANOL AB |
Bidrag från Vinnova | 482 000 kronor |
Projektets löptid | april 2016 - november 2016 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att utveckla innovativa, smakrika och hållbara exempel på livsmedel baserade på en proteinrik svamp. I projektet inkluderades fyra försöksled, där olika råvaror till odlingen av svampen undersöktes och optimerades med fokus på smak och konsistens. Vi ville erbjuda något nytt och spännande till tävlingen som vi har förhoppningar att lansera i framtiden.
Långsiktiga effekter som förväntas
Efter olika odlingsförsök med olika råvaror resulterade projektet i en svampbaserad hamburgare samt plockmat som alternativ till förekommande proteinrika rätter. Bidraget var framtaget för att kunna skalas upp industriellt.
Upplägg och genomförande
I projektets genomförande ingick hela kedjan. Från råvaror och odling av svamp till vidareförädling genom produktutveckling och identifiering av konsumentmålgrupp.