Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

K2 nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Institutionen för Teknik och samhälle
Bidrag från Vinnova 45 000 000 kronor
Projektets löptid januari 2015 - juni 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Projektet har syftat till att etablera ett nationellt centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik (K2) där akademi, offentliga aktörer och näringsliv möts för att tillsammans utveckla kollektivtrafikens roll i Sverige. Inom centrat bedrivs forskning om hur kollektivtrafiken kan bidra till framtidens hållbara och attraktiva storstadsregioner. Där bedrivs utbildning för kollektivtrafikens aktörer samt kunskapsspridning så att debatten om kollektivtrafik förs på vetenskaplig grund. Centrat drivs i ett partnerskap där både akademi och praktik medverkar aktivt.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har resulterat i att 114 forskningsprojekt har startats med fokus på kollektivtrafik. Projekten har involverat cirka 100 forskare. Nya forskarsamarbete har etablerats. Nya relationer har även etablerats mellan akademi och praktik. Ett flertal utbildningar har utvecklats och genomförts. En enkätstudie riktad visar att 85 procent av de tillfrågade tagit del av minst en forskningsrapport från centrat, att 77 procent lärt sig något nytt genom att ta del av forskningen samt att 50 procent anser att forskningen påverkat kollektivtrafikens utformning eller organisering.

Upplägg och genomförande

Projektet har lagts upp som en centrumbildning med en partsammansatt styrelse och en centrumledning som ansvarat för det operativa arbetet. Inom ramen för centrat har en gemensam forskningsagenda tagits fram. Den har legat till grund för de många forskningsprojekt som identifierats och genomförts. En viktig del i arbetet har varit att driva arbetet i samverkan mellan forskare och kollektivtrafikens aktörer. I genomförandet har det också lagts stor vikt vid att skapa möten mellan olika aktörer och att öka kommunikationen av forskningsresultat med kollektivtrafikinriktning.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 september 2020

Diarienummer 2015-00979

Statistik för sidan