Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

iQMobility Automatiserad kollektivtransportlösning för bussar i storstadsmiljö

Diarienummer
Koordinator Scania CV Aktiebolag - Avd REP
Bidrag från Vinnova 16 968 582 kronor
Projektets löptid juli 2016 - september 2020
Status Avslutat
Utlysning Effektiva och uppkopplade transportsystem - FFI
Slutrapport 2016-02554eng.pdf(pdf, 4086 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har tagit ett stort steg mot en implementering av effektiva autonoma transportsystem i städer. Detta genom att hitta effektiva sätt att både planera, drifta och följa upp resultatet från autonoma transporter. Resultatet består av både simuleringar och fungerande prototyper av autonoma bussar. Utvecklingen av smarta koordineringssystem för bussflottor har banat väg för en effektiv implementering av autonoma kollektivtransportlösningar för bussar som har positiva effekter både med avseende på kostnad, miljö och säkerhet.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har bidragit till lärdomar inom flera olika områden kopplade till automatiserade kollektivtransportlösningar. Allt från metoder för att optimera effekten av autonoma busslinjer vid stadsplanering till externa HMI för en autonom buss med fokus på säkerhet och trygghet. Utöver detta har standardiserade integrationer mellan ledningssystem och autonoma fordon utvecklats och testats på väg. Även koncept av system för övervakning av autonoma fordon har tagits fram tillsammans med mjukvara för att effektivt koordinera autonoma bussar i bussdepåer.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts på lite olika sätt för de olika delarna av projektet. KTH har utvecklat algoritmerna och simuleringarna för stadsplanering som en del av ett doktorandprojekt. Detsamma gäller utvecklingen av algoritmerna för koordineringen av bussar i och runt bussdepåer men detta har gjorts av en doktorand på Örebro universitet. Externa HMI-forskningen har gjorts på Scania av teamet som ansvarar för ergonomi och design. Integrationen mellan ledningssystem och fordon har utvecklats i samarbete mellan Scania och INIT medan kontrollrumsutveckling gjorts på Scania.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 februari 2021

Diarienummer 2016-02554