Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Introduktion till industriell digitalisering - flexibelt lärande för permitterade medarbetare

Diarienummer
Koordinator Västsvenska Handelskammaren Service AB
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid maj 2020 - december 2020
Status Avslutat
Utlysning Innovationer i krisens spår
Ansökningsomgång Omställning av samhälle, verksamheter och produktion i spåren av coronaepidemin

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med insatsen var att tillvarata frigjord kapacitet till följd av produktionsbegränsningar under covid-19 och kollektivt höja kompetensen inom och nyfikenheten på nya teknologier för att påskynda utvecklingen av nya industriella processer inom ramen för industri 4.0. Målsättningen om 500 deltagande personer i insatsen under 2020 överträffades då 736 personer har registrerat sig på kursen. I utvärderingar anger 94% att de skulle rekommendera kursen till en kompis eller kollega, 83% att kursen var över förväntan och 94% att den kan skapa värde för deras företag.

Långsiktiga effekter som förväntas

Initiativet ska skapa en mental beredskap hos en bred grupp av anställda för den förändringsprocess som industrin står inför för att kunna vara mottaglig för nya teknologier. Där fler ser digitaliseringen som en möjliggörare för nya industriella processer. Kursutvärderingar bekräftar stor nöjdhet med kursen, men om attityden och mottagligheten har förändrats är svårt att mäta. Efter kursavslut ges en idéplan baserad på egna anteckningar som med kollegialt lärande ska underlätta för implementering på arbetsplatsen. Hur det använts i praktiken har vi ingen kännedom om.

Upplägg och genomförande

I maj och juni genomfördes en pilot med 81 medarbetare hos projektparter. Dessa genomgick utbildningen och kom med input och ändringsförslag samtidigt som nya utbildningsmoduler togs fram. Det var ett uppskattat koncept som gav positiva effekter på användarvänligheten. 1 september öppnade utbildningen upp för alla och har därefter spridits av Västsvenska Handelskammaren i digitala kanaler och genom seminarier, nätverksträffar, möten. Genomströmning hade möjligtvis kunnat öka med fler tidsangivna uppstarter och kravställande från arbetsgivare på kollegialt lärande.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 25 januari 2021

Diarienummer 2020-02161