HPP RECYCLADE RÅVAROR MINSKAR VÄRLDENS MATSVINN
Diarienummer | |
Koordinator | Luminous AB |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | december 2019 - juni 2020 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Som ett resultat av diskussioner med Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Naturvårdverket, organisationen Matsentralen, ett antal lokala livsmedelsbutiker och ett antal leverantörer av HPP utrustning har vi utrett förutsättningarna för att med HPP recycla livsmedel samt skapat en modell för hur en sådan HPP produktionsapparat för livemedelsrecycling skulle kunna byggas upp.
Långsiktiga effekter som förväntas
Vi kommer i ett nästa steg arbeta vidare med detaljerad analys av förväntade livslängder på olika livsmedel som recyclas med HPP samt utveckla en metod för att med digital teknik kunna kontrollera olika livsmedels status i livsmedelskedjan. Baserat på vår modell och resultatet av ovanstående kommer ett pilotprojekt att utvecklas i Region Örebro. Vid lyckat utfall av detta pilotprojekt kommer sedan en uppskalning och spridning av modellen att genomföras. Detta skulle komma att få starka positiva effekter på minskningen av matsvinn i regionen och i Sverige.
Upplägg och genomförande
Vi har inom ramarna för projektet genomfört en grundläggande research på vad som görs för att minska matsvinn i världen. Vidare har vi kartlagt och etablerat kontakt med de ledande tillverkarna av HPP utrustning i syfte att utröna om HPP processning av matsvinn skulle kunna minska mängden mat som kasseras. Vi har även gjort en sammanställning av de råvaror som är lämpliga att recycla med HPP teknik samt lagt grunden för att utröna hur HPP processningen skulle kunna tänkas påverka näringsupptagning och påverka magtarmsbakterieflora.