Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hantering av suicidrisk: Datadrivet kliniskt beslutsstöd baserat på transnationella elektroniska registerdata

Diarienummer
Koordinator Karolinska Institutet
Bidrag från Vinnova 3 000 000 kronor
Projektets löptid november 2022 - januari 2025
Status Pågående
Utlysning Europeiskt partnerskap inom individanpassad medicin
Ansökningsomgång Internationell samverkansutlysning inom ERA PerMed 2022: individanpassad prevention

Syfte och mål

Två begränsningar förhindrar effektiv handläggning av suicidrisk: (1) klinisk bedömning utan stöd är inte tillräcklig för korrekt suicidriskbedömning, vilket leder till ineffektiva kliniska beslut och en undermålig upplevelse av vården; (2) behovet av effektiv behandling är ofta inte tillgodosett för patienter med suicidrisk. PERMANENS-projektet syftar till att förbättra suicidprevention genom att utveckla en prototyp av ett sk. ”Clinical Decision Support System” (CDSS), vilket är en mjukvara som kan assistera en personlig klinisk utvärdering och handläggning av suicidrisk.

Förväntade effekter och resultat

Denna CDSS kommer att bidra till innovation för klinisk praxis genom att (1) förbättra prediktion av suicidrisk och skapa förutsättningar för (2) korrekta bedömningar av risk för inadekvat vård bland personer med suicidrisk; (3) detaljerad klinisk riskstratifiering; och (4) en personlig matchning av den identifierade riskprofilen med effektiva behandlingsalternativ för att förbättra indikerade och skräddarsydda behandlingsalternativ bland de med suicidrisk.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet kommer att baseras på data inhämtat via populations- representativa elektroniska register från Irland, Norge, Spanien och Sverige. Maskininlärningstekniker kommer att användas för att utveckla korrekta och kliniskt användbara prediktionsalgoritmer för suicid och inadekvat behandling, inklusive identifiering av de viktigaste riskfaktorerna. Genom användarorienterad kvalitativ implementeringsforskning där både patienter och kliniker medverkar, kommer en effektiv och användarvänlig CDSS-prototyp utvecklas.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 november 2022

Diarienummer 2022-00549

Statistik för sidan