Hampa och Hopp
Diarienummer | |
Koordinator | Planethon AB |
Bidrag från Vinnova | 700 000 kronor |
Projektets löptid | maj 2024 - januari 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidsprototyper inom hållbar mobilitet |
Ansökningsomgång | Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet |
Viktiga resultat som projektet gav
Hemp and Hope gav ett antal viktiga resultat. Tack vare det omfattande experimenterandet med att använda hampa som livsmedelsingrediens, kulinariska teamet på Fotografiska har blivit entusiastiska förkämpar för hampa som en del av sin repertoar. Detta resultat är viktigt eftersom det bidrar till att öka efterfrågan på hampa. Dessutom har interaktionen och utbytet under varje middag lett till nya kontakter mellan investerare, hampaentreprenörer, jordbrukare, beslutsfattare, forskare osv.
Långsiktiga effekter som förväntas
På Planethon kommer vi tillsammans med våra partners att aktivt utforska konkreta nya initiativ med innovatörer, industripartners och andra, inklusive vår hampaleverantör för detta projekt Hemisphere Technologies samt andra framväxande aktörer inom hampa i Sverige. Att skapa branschöverskridande kontakter och hitta konkreta innovationsprojekt för att driva detta framåt. Vi tror att projektet, kan stödja den pågående processen med avstigmatisering kring hampa i Sverige.
Upplägg och genomförande
Hemp and Hope har skapat en framtidsprototyp i fyra delar som utforskar hampans potential som framtidens klimattåliga ”supermat”. 1) Experiment med hampa som ingrediens och skapande av en ”äta sig in i framtiden”-upplevelse 2) De interaktiva matupplevelserna i sig och integrationen med framtidsupplevelsen 3) Skapandet av en Augmented Reality-prototyp av den framtida ”Superfood-etiketten” och 4) Skapandet av tidningen ”Beyond Magazine - Hemp and Hope special issue