Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hållbart resande CSK

Diarienummer
Koordinator Ramboll Sweden AB
Bidrag från Vinnova 342 500 kronor
Projektets löptid oktober 2021 - augusti 2022
Status Avslutat
Utlysning Beteendeförändringar inom mobilitetssystemet
Ansökningsomgång Förändrade resvanor - hållbar mobilitet - Undersök, utveckla och testa beteendeförändrande lösningar som bidrar till klimatneutrala och hälsosamma resvanor

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte anses uppfyllt då studien har undersökt och identifierat vilka hinder och drivkrafter som finns för dem som reser till Karlstad centralsjukhus. Hur effekterna fungerar i praktiken är dock för tidigt att säga då implementeringen inte ingick i projekte.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet av projektets datainsamling visade att förutsättningarna för att resa hållbart skiljer sig mellan olika medarbetare. Därför valde vi i projektet att identifiera tre resenärstyper bland de anställda på Centralsjukhuset: bilisten, flexibilisten och mobilisten. Nedan presenterar vi en översikt över de tre kategorierna och deras förutsättningar för att resa mer hållbart samt möjliga insatser för att få dem att resa mer hållbart

Upplägg och genomförande

Vår utgångspunkt i projektet är beteendeforskning, som inkluderar fält som beteendeekonomi, socialpsykologi och psykologi. För att uppnå hållbara resvanor krävs det en förståelse för vad som påverkar medarbetares beslut om att resa hållbart eller inte. I vår analys utgår vi från beteendeförändringsmodellen COM-B. Denna modell har vi använt som utgångspunkt till att identifiera medarbetarnas drivkrafter och barriärer för hållbart resande till och från CSK. Resultat inhämtningen har skett genom enkäter till personalen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 10 september 2022

Diarienummer 2021-03141