Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Grafenförstärkt koboltfri katod för nästa generations högspännings 5V litiumjonbatterier

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Bioeconomy and Health / Materials and Surface Design
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid maj 2020 - december 2020
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen
Ansökningsomgång SIO Grafen - Samverkan kring kommersiella grafentillämpningar, våren 2020

Viktiga resultat som projektet gav

Graphmatech utvecklade en industriell relevant och skalbar metod för beläggningen av LNMO med de olika grafenmaterialen, grafenoxid och reducerad grafenoxid. Vid KTH tillverkades pouchceller, bestående av de nyutvecklade avancerade grafenbelagda LNMO katoderna, EMC/EC 1M LiPF6 som elektrolyt samt grafitanoder. I den preliminära studien visade de grafenmodifierade högspännings katodmaterialen ha märkbara fördelar i cyklingsstabilitet i jämförelse med de obelagda högspännings katodmaterialen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har identifierat potentiella grafenbaserade fyllmedel (grafen, grafenoxid och reducerad grafenoxid) och högspänningskatoden, LNMO, vilken har en stor potential att förbättra de elektrokemiska egenskaperna hos högspännings-litiumjonbatterier. Den identifierade grafenbeläggningsmetoden kan användas för att utveckla grafenbelagda och grafenbundna LNMO-pulver. De preliminära resultaten indikerade en märkbar ökning i elektrokemisk prestanda för den grafenbelagda högspänningskatoden, LNMO jämfört med den obelagda.

Upplägg och genomförande

Projektet strukturerades upp i 3 arbetspaket (WPs). Arbetspaket 1 tillägnades samordning och konsortiekonstruktion inom projektet. De andra två arbetspaketen ansvarade för materialval, materialutveckling (2)och prestandaanalys (3). Periodiska uppdateringsmöten hölls varannan vecka med alla partners. Konsortiet säkerställde ett nära samarbete mellan SME, akademin och institutet vilket resulterade i positiva resultat som potentiellt kan leda till större projekt med fokus på optimering av material, processer och karakteriseringsverktyg framtagna i denna förstudie.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 mars 2021

Diarienummer 2020-00802