Framtidens måltider inom planetens gränser - 9 out of 10 - innovations plattform
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel |
Bidrag från Vinnova | 7 487 047 kronor |
Projektets löptid | juni 2025 - december 2027 |
Status | Pågående |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet - etablering av innovationsplattformar för ett hållbart matsystem |
Syfte och mål
Etablera en innovationsplattform som utgår från missionen att 9 av 10 måltider som konsumeras i Sverige ska vara inom planetens gränser till 2040. På ett utforskande sätt och i samverkan med andra aktörer, mobilisera för ökad tillgänglighet och stabil efterfrågan av hållbart producerad mat. Projektets tar utgångspunkt i riskfördelning, ekonomiskt möjliggörande i primärproduktion samt nya vägar till marknad genom att utforska olika incitamentsmekanismer för att öka värdet av hållbar mat.
Förväntade effekter och resultat
Bidra till experimenterande, innovationsarbete och kunskapsutveckling genom att initiera prototypprojekt med fokus på; nya sätt att samverka, förenkla för aktörer och inspirera genom att utmana nuvarande arbetssätt, för att få till en systemförändring i riktning mot att vår kost ska vara inom planetens gränser. Bidra till att engagera och koordinera ett ekosystem av aktörer genom att koppla samman och skapa synergier mellan snarlika projekt för att accelerera omställning i linje med missionen.
Planerat upplägg och genomförande
Att genom prototypprojekt utforska nya arbetssätt och nya samarbetsformer för att öka tillgången och efterfrågan på hållbart producerad mat. Att mobilisera aktörer genom kontaktskapande aktiviteter som tex workshops, seminarier etc för att koppla samman snarlika projekt och sprida och dela projektlärdomar för ökat gemensamt lärande. Att gemensamt med aktörer identifiera nya områden som behöver ytterligare utveckling eller nya arbetssätt för att vår kost ska vara inom planetens gränser.