Framtagande av prototyp för havrebaserade proteinrika salta snacks

Diarienummer 2017-00635
Koordinator Swedish Oat Fiber Aktiebolag
Bidrag från Vinnova 370 521 kronor
Projektets löptid april 2017 - juli 2017
Status Avslutat
Utlysning Innovationsprojekt i företag 2017
Ansökningsomgång Innovationsprojekt i företag - vår 2017

Syfte och mål

Det finns en stor efterfråga på hälsosamma och nyttiga snacks med havre som bas. Havre är inte längre bara mat på frukostbordet utan goda, hälsosamma, krispiga snacks som kan ätas dygnet runt. Vi har visat att det går att göra t ex ostbågar med havre som bas i stället för majs, med bibehållen smak och textur. 5 naturella och 5 smaksatta snacks visades på internationella Snackex-mässan i Wien i juni 2017 - med ett enormt gensvar. Vår monter hade fullt med besökare hela tiden. Så förhoppningsvis finns havresnacksen att köpa för konsumenter redan 2018, eller tidigare.

Resultat och förväntade effekter

Ett 30-tal företag i framförallt Europa har visat stort intresse att gå vidare med att ta fram och lansera havrebaserade snacks. Dessa företag ska nu bearbetas och ev kopplas ihop med extruderingsföretag för att kunna göra storskalig produktion. Vi har en etablerat partner som kan extrudera 800 kg i timmen och som jobbar med dessa prospekt.

Upplägg och genomförande

Tidsramen för projektet var ganska snäv, då projektet hade deadline med mässan i Wien i juni. Med noggrann planering och högt engagemang hos alla involverade blev också resultaten över förväntan. En viktig erfarenhet var att lära hur våra olika typer av havremjöl fungerar i en extruderingsprocess och hur man kan åtgärda de problem som uppstår. Fördelen i detta projekt var att alla försök och produktion skedde i en pilotanläggning, som kan göra små batcher. Också genomförandet av mässan gick över förväntan, med en enorm respons från besökarna.

Externa länkar

På Swedish Oat Fiber´s egen hemsida la vi ut bild och information om vårt deltagande i Snackex-mässan i Wien.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer. Projektets koordinator kan ge dig mer information.