Food Venture Sweden 2020
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Livsmedelsacceleratorn, Agrifood and Bioscience, Göteborg |
Bidrag från Vinnova | 600 000 kronor |
Projektets löptid | december 2019 - juni 2022 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med förstudien har varit att samla livsmedelssystemets aktörer kring en gemensam plan för att få entreprenörer, stora företag, forskare och investerare att interagera inom foodtechområdet för ökad uppväxling och innovation. Målet har varit att ta fram en process och en implementeringsplan som fyller ett hålrum men som utgår från det värdet som redan erbjuds av olika stödaktörer.
Långsiktiga effekter som förväntas
Resultatet blev en process som körs två gånger per år med olika teman. Stora företag, investerare och offentliga organisationer intervjuas om sina behov kopplat till temat. Behoven klustras och slutsatser dras. Ett inspirationsevent (hybrid) skapas öppet för alla. Startups/SMFer scoutas och möter behovsägarna under ett matchmaking event. Utfallet analyseras som underlag för vidare insatser. Förväntade effekter är bättre samarbete i ekosystemet (minskad suboptimering) samt ökad innovationskraft.
Upplägg och genomförande
Under projektet har dialog förts med; Sweden Food Arena, Agfo, Sweden Foodtech, Sting, Krinova, Innovatum, FUHS, Vinnova, VGR, Formas, Connect, SISP/Ignite Sweden, Axfoundation, Livsmedelsföretagen och dess FoU-referensgrupp. Fokus har varit att hitta maximalt med synergier och samtidigt skapa signifikant värde för målgruppen. I en iterativ process så har deltagarna fått ge feedback till processförslaget. Målet nu är att säkerställa finansiering för att kunna implementera processen gemensamt.