FEAST: Från plast till protein för en hållbar livsmedelsrevolution genom jästteknik
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel |
Bidrag från Vinnova | 994 115 kronor |
Projektets löptid | november 2024 - september 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framväxande tekniklösningar |
Ansökningsomgång | Månskott genom syntetisk biologi |
Viktiga resultat som projektet gav
FEAST: Jästbaserad produktion av framtidens proteiner. Projektet utvecklade effektiva Pichia pastoris-stammar för produktion av det söta proteinet brazzein och muskel myoglobin. Zeocinresistens i programmerade stammar korrelerade med proteinutbyte, kopplat till multipla genkopior. Laktoferrin uttrycktes inte och behöver optimeras. I framtiden kan FEAST 2.0 med mera näringstäta proteiner vidareutvecklas med nya partners inom grön metanol för att realisera visionen "Från plast till protein".
Långsiktiga effekter som förväntas
På sikt förväntas projektet att: 1. Få möjlighet att utöka stamingenjering för att producera mer näringstäta proteiner i större projekt. 2. Snabbare urval av högproducerande jäststammar med hjälp av zeocinresistens. 3. Minskad klimatpåverkan genom fermenterade proteiner som ersätter animaliska alternativ. 4. Stöd för kommersiell produktion av funktionella livsmedelsingredienser. 5. Bidrag till en cirkulär bioekonomi genom användning av metanol från plastavfall som kolkälla.
Upplägg och genomförande
Projektet följde nästan den ursprungliga planen att utveckla Pichia pastoris-stammar för produktion av rekombinanta livsmedelsproteiner.Tidsplanen hölls med små justeringar (föräldreledigt), och samarbetet med Chalmers fungerade väl. Aktiviteter som stamkonstruktion, zeocinbaserad screening och fermentering visade sig vara effektiva. Projektet har lagt grunden för vidareutveckling mot fler näringstäta proteiner och användning av metanol från plastavfall.