Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ett nytt recept för skolmåltider

Diarienummer
Koordinator Livsmedelsverket
Bidrag från Vinnova 21 796 417 kronor
Projektets löptid december 2019 - maj 2025
Status Pågående

Syfte och mål

Målet är att designa och visa upp skolmåltider som bidrar till hållbar utveckling. Tillsammans med de berörda aktörerna identifieras regler, styrdokument, arbetssätt och rutiner som hindrar och stödjer ett sådant arbetssätt i dag. I de tänkta testbäddarna görs förändringar och åtgärder som sedan ska kunna skalas upp nationellt och internationellt för att skolmåltiderna i större utsträckning ska bidra till en socialt, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Ett förändrat skolmåltidssystem kan fungera som en motor för vidare transformering av hela livsmedelssystemet.

Förväntade effekter och resultat

På kort sikt ska projektet skapa engagemang från många olika nyckelaktörer samt lyfta fram åtgärdskoncept som kan skalas upp nationellt. Ett mer hållbart skolmatssystem kan förväntas bidra till exempelvis förbättrad hälsa, utökad samverkan i kommun och stat, förbättrade sociala strukturer, ökad biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan, stärkt lokal ekonomi, utökad medborgerlig verksamhet, förbättrad klimatanpassning, bättre utbildningsresultat, nya styrmedel, nya former av livsmedelsproduktion, förbättrade relationer mellan producenter och konsumenter.

Planerat upplägg och genomförande

För att hantera komplexiteten i det vi vill åstadkomma ges ett tvärvetenskapligt designteam i uppdrag att driva och följa arbetet. Arbetet görs genom en öppen användar- och platscentrerad designprocess. Det innebär att prototyper på sikt avses att utvecklas offentligt, både fysiskt och digitalt för att möjliggöra diskussion. Förutom prototyperna ska även de ´osynliga´ lagren av möjliggörande infrastruktur, såsom styrning, kod, lag, politik och kapacitet synliggöras.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 april 2024

Diarienummer 2019-05580