Ett nytt recept för skolmåltider
Diarienummer | |
Koordinator | Livsmedelsverket |
Bidrag från Vinnova | 21 796 417 kronor |
Projektets löptid | december 2019 - maj 2025 |
Status | Pågående |
Syfte och mål
Målet är att designa och visa upp skolmåltider som bidrar till hållbar utveckling. Tillsammans med de berörda aktörerna identifieras regler, styrdokument, arbetssätt och rutiner som hindrar och stödjer ett sådant arbetssätt i dag. I de tänkta testbäddarna görs förändringar och åtgärder som sedan ska kunna skalas upp nationellt och internationellt för att skolmåltiderna i större utsträckning ska bidra till en socialt, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Ett förändrat skolmåltidssystem kan fungera som en motor för vidare transformering av hela livsmedelssystemet.
Förväntade effekter och resultat
På kort sikt ska projektet skapa engagemang från många olika nyckelaktörer samt lyfta fram åtgärdskoncept som kan skalas upp nationellt. Ett mer hållbart skolmatssystem kan förväntas bidra till exempelvis förbättrad hälsa, utökad samverkan i kommun och stat, förbättrade sociala strukturer, ökad biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan, stärkt lokal ekonomi, utökad medborgerlig verksamhet, förbättrad klimatanpassning, bättre utbildningsresultat, nya styrmedel, nya former av livsmedelsproduktion, förbättrade relationer mellan producenter och konsumenter.
Planerat upplägg och genomförande
För att hantera komplexiteten i det vi vill åstadkomma ges ett tvärvetenskapligt designteam i uppdrag att driva och följa arbetet. Arbetet görs genom en öppen användar- och platscentrerad designprocess. Det innebär att prototyper på sikt avses att utvecklas offentligt, både fysiskt och digitalt för att möjliggöra diskussion. Förutom prototyperna ska även de ´osynliga´ lagren av möjliggörande infrastruktur, såsom styrning, kod, lag, politik och kapacitet synliggöras.