Ett nytt recept för matsystemet - mobilisering, Food tech för framtidens mat
Diarienummer | |
Koordinator | Innovation Skåne AB - Medicon Village, The Spark, Lund |
Bidrag från Vinnova | 1 466 696 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - september 2023 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Insatsens syfte och mål var att ge utrymme för 9 aktörer att inom ramen för temat arbeta tillsammans och få lära sig om och använda sig av missionsdriven systemförändring för innovation. Måluppfyllelsen är mycket god. Aktörerna är: Innovation Skåne, koordinator, Awaresome AB, Krinova Incubator & Science Park, KTH Royal Institute of Technology, Lunds universitet, Foodtechnology, engineering and nutrition, Göteborgs Stad Miljöförvaltning, Region Skåne, RISE samt Sweden Foodtech.
Långsiktiga effekter som förväntas
Insatsen har skapat förmåga och förutsättningar för aktörer inom temat att lära känna varandra och fastställa gemensamma djärva mål utifrån de utmaningar och potentiella lösningar som finns i matsystemet. Gruppen har samlats kring missionen: Foodtech från Sverige är garanten att alla 2040 äter hälsosamt, njutningsfullt och inom planetens gränser. Lärinsatsen avslutades med en prototyp av ett tv-serie, Framtidssmakarna, som på ett inspirerande, lärorikt, gastronomiskt gott sätt, ska visa upp nya livsmedel och inspirera till att våga prova.
Upplägg och genomförande
Insatsen var designad av Vinnova i samarbete med Antrop. Insatsen var uppbyggd i olika moduler med flertalet teoriblock, workshops och eget arbete mellan fasta träfftillfällen. Genomförandet har löpt på väl genom hela projektet och avslutades med en gemensam träff för samtliga temagrupper där prototyper presenterades och ”fröpåsar” för framtiden skrevs. Projektet har följts upp av extern utvärderare där feedback har återförts till Vinnova för justering av upplägget.