Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

En SAXS/WAXS studie på fettkristaller och kristallisationskinetik i emulgerat fett

Diarienummer
Koordinator AAK AB (publ)
Bidrag från Vinnova 489 000 kronor
Projektets löptid augusti 2019 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – våren 2019
Slutrapport 2019-02582_AAK.pdf(pdf, 289 kB) (In English)

Syfte och mål

Huvudmålet med projektet var att AAK skulle lära sig mer om vilka möjligheter det finns med att använda sig av synkrotron-faciliteter som t ex MAX IV och att vidare sprida informationen inom företaget. Från ett vetenskapligt perspektiv var målet att lära sig ännu mer om hur olika fetter kristalliserar i både emulsioner och kontinuerliga fett-faser genom att använda SAXS/WAXS. Resultaten visade på en del intressanta kristallisationsfenomen som bidrog till att öka förståelsen för kristallisationskinetik och morfologi.

Resultat och förväntade effekter

Resultaten visade att emulgering har en stor inverkan på fettkristallisationskinetiken. Fettkristallisationen och typen av bildade polymorfer varierade. Undersökningen av fettkristallisationen i chokladliknande system visade att socker och kakaopartiklar främst fungerar som fyllmedel. Det var också en effekt på lamellpackningen på grund av de olika fetterna. Tid- och temperaturkontrollerade mätningar är kraftfulla verktyg för att analysera fettkristallisationskinetiken och kan användas för design av fettsystem och för att öka den mekanistiska förståelsen.

Upplägg och genomförande

SAXS/WAXS experiment utfördes på NCD-SWEET beamline, ALBA Light Source, Spanien, för att undersöka skillnader på fettkristallisation mellan bulkfett och fettemulsioner. Därefter utfördes SAXS experiment vid CoSAXS, MAX IV för att undersöka och utvärdera effekter av partiklar i kakaofett och andra fetter.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 februari 2022

Diarienummer 2019-02582

Statistik för sidan