Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

En effektiv metod att utveckla svampar berikas med D-vitamin

Diarienummer
Koordinator Östgötasvamp AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid april 2016 - april 2017
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

D-vitamin är ett essentiellt som ökar immunsystemet, ökar kalciumabsorptionen och benstyrkan och spelar viktiga roller i människans ämnesomsättning. Nyare forskning tyder på att vitamin D kan ha andra fördelar som att skydda mot förkylningar och kämpande depression. I Sverige möter vi molniga och korta vinterdagar och kräver att vi uppnår bristen på dagliga vitamin D-nivåer. Att ha vitamin D-berigade svampar skulle gynna många människor som inte kan få den dagliga dosen i kost. Östgötasvamp AB som en av Sveriges största svampodlare planerar att producera vitamin D-svampar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Medan vitamin-D-berikad svamp är en auktoriserad mat i Europeiska unionen, måste du införa denna "novel food" i Sverige godkännanden från livsmedelsverket i Sverige och Europeiska kommissionen. Kvalitetsaspekterna består av konsistens för att uppnå vitamin D-nivåerna enligt patentkrav, friskhet och utseende av svamparna, kvarhållande av typisk svamparom, lukt och konsistens, svampdryckskomponenter och bedömning före och efter UV-behandling. Alla dessa bedömningar har gjorts och en fullständig ansökan om registrering av denna nya mat i Sverige har lämnats in.

Upplägg och genomförande

Studien omfattade UV-pulserat ljus på ett kontinuerligt flödesband med satsbehandling med fast UV-lampa på Agaricus-bisporus-svamp. Företaget är nu halvfabrikat för att introducera vitamin-D-berigad svamp på den svenska marknaden efter mottagande från myndigheterna. En noggrann studie har gjorts på rätt förpackning för denna produkt. Vi har nu valt förpackningskandidaten där champinjonens kvalitet hålls och våra oro över ekolönsam alternativ är uppfyllda.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 maj 2017

Diarienummer 2016-01240

Statistik för sidan