Bra Lokal Beredskapsmat till Alla
Diarienummer | |
Koordinator | Coompanion Roslagen & Norrort ek för |
Bidrag från Vinnova | 592 200 kronor |
Projektets löptid | oktober 2024 - maj 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har utvecklat hållbara måltider utan kylbehov – direkt från glasburk – och utforskat hur lokala aktörer kan samverka genom delade resurser. Med stöd av franska experter har ny kompetens inom tryckkonservering byggts upp. Utbildning, utbyten, receptutveckling, tester och en offentlig prototyptävling har genomförts. Projektet har lagt grunden för ett hantverksmässigt konserveringssystem – en hållbar metod med lokal råvara, låg klimatpåverkan och potential att stärka Sveriges matsystem.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har lagt grunden för en ny form av hantverksmässig tryckkonservering i Sverige. Det skapar förutsättningar för fler att ta till sig och sprida denna metod, vilket stärker lokal matförädling. Tekniken bidrar till hållbara, näringsrika måltider utan tillsatser, minskat matsvinn och ökad tillgång till bra mat året runt utan kylbehov. På sikt kan detta bidra till ett mer robust, resilient och klimatsmart livsmedelssystem i hela landet.
Upplägg och genomförande
Sammanfattningsvis gick projektet mycket bra att genomföra, både praktiskt och tidsmässigt. De nya initierade samarbetena har varit över förväntan med många mer djupgående ambitioner om framtiden. Vi har enligt projektplanen nu etablerat en testbädd (autoklav) i Roslagen där arbetet kan fortsätta att utvecklas. Vi har initierat många samtal med nya aktörer som vi tror kan utvecklas positivt. De webbinarer som var tilltänkta ersattes med fysiska träffar.