Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Boost to Brittle Bones (BOOST2B)

Diarienummer
Koordinator Karolinska Institutet - CLINTEC Karolinska Institutet
Bidrag från Vinnova 4 550 000 kronor
Projektets löptid maj 2017 - juni 2022
Status Avslutat

Syfte och mål

Karolinska Institutet (KI) och XNK Therapeutics (XNK) i Sverige och Christian Medical College (CMC) i Indien utvärderar tillsammans om mesenkymala stamceller (MSC) kan utvecklas till en behandling av Osteogenesis Imperfecta (OI) i en unik studie. KI tillverkar prövningsläkemedlet som sedan exporteras till CMC i Indien som utför den kliniska studien. Inför den kliniska studien så har överföring av kunskap och teknologier till den kliniska siten i Indien genomförts. Denna kunskapsöverföring är unik och kommer leda till utveckling av bättre avancerade cellterapier i framtiden.

Resultat och förväntade effekter

Samarbetet mellan KI, XNK och CMC och den kliniska studien som utförs i Indien har varit framgångsrik och resulterat i mycket värdefullt lärande och kunskapsutbyte. Tre barn med svår OI har behandlats enligt protokollet och har fått 4 doser med MSC intravenöst och 4 doser MSC injicerade i benen. Inga svåra biverkningar har påvisats. Uppföljning pågår, och hittills visar datan preliminär positiv effekt på frakturfrekvens, rörlighet och livskvalitet. Det lyckosamma utfallet av samarbetet kommer att möjliggöra att fler barn med OI kan behandlas i framtiden.

Upplägg och genomförande

Pandemin har inneburit stora svårigheter framför allt för sjukhusen som har behövt ställa om sin verksamhet, nedstängning av samhället, samt att patienter inte kunnat resa till sjukhuset, men även för tillverkningen och tillgång till material och reagenser. Efter genomförda riskbedömningar så har tillverkning av prövningsläkemedlet kunnat fortgå, och tre barn har fått alla 4 doser av stamceller. Vi har även tydliggjort krav för att möjliggöra frisläppning av ytterligare prövningsläkemedel och identifierat verktyg för att förbättra kvalitetsanalyser.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 augusti 2022

Diarienummer 2017-00243

Statistik för sidan