Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Beläggningslösningar för högpresterande piezomotorer

Diarienummer
Koordinator Uppsala universitet - Institutionen för elektroteknik
Bidrag från Vinnova 1 799 570 kronor
Projektets löptid oktober 2018 - november 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

PiezoMotor är en världsledande tillverkare av mikromotorer baserade på piezoelektriska material. Högprecisionsrörelser och -positionering i ultrahögt vakuum är en lovande marknad, men det är en mycket utmanande miljö. Detta projekt har utvecklat en ny ytbeläggning för en ny generation mikromotorer, lämpliga för ultrahögt vakuum. Resultatet visar på tio gånger längre livslängd jämfört med motorer utan beläggning vid utvärdering i en specialdesignad vakuumtestkammare.

Resultat och förväntade effekter

Valet av materialkombinationer är av yttersta vikt för utvecklingen av mikromotorer med hög prestanda och särskilt i ultrahögt vakuum krävs nya lösningar. Det är därför ett viktigt resultat att projektet har identifierat lösningar som kommer förbi begränsningarna hos dagens material. Lyckade resultat av pilottester demonstrerar potentialen hos lösningen. Projektet har även utvecklat metodiken som helhet, inklusive kunskapsbaserat materialval, tillverkning och provning.

Upplägg och genomförande

Vakuum är en utmanande miljö där de etablerade motorlösningarna ofta misslyckas. Kombinationen av tre partners med kompletterande expertis som tog sig an utmaningen var avgörande för projektets framgång. Konstellationen kunde ta itu med alla aspekter från urval och syntes av material, design av ett testsystem samt applikationsrelevant testning och slutligen studier de grundläggande processer som äger rum mellan ytor i vakuum. På så sätt löstes inte bara den konkreta utmaningen utan även spännande framtida forskningsfrågor kunde identifieras.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 februari 2021

Diarienummer 2018-02581

Statistik för sidan