Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Athenapriset 2019

Diarienummer
Koordinator BONNIER BUSINESS MEDIA SWEDEN AB
Bidrag från Vinnova 185 000 kronor
Projektets löptid april 2019 - december 2019
Status Avslutat
Utlysning Innovationer för framtidens hälsa 2017 till 2020 - särskilda insatser

Viktiga resultat som projektet gav

Athenapriset är Sveriges största pris till klinisk forskning och delades 2019 ut för tolfte året i rad. Priset gick till en forskargrupp som utvecklat en teknik som underlättar för prematura barn att andas på egen hand, utan respiratorstöd. Pristagarna verkar vid Östersunds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset. Prissumman bestod av ett stipendium på 150 000 kronor. Priset utdelades på Sjukvårdens forskningsdag den 19 november 2019.

Långsiktiga effekter som förväntas

Juryn för Athenapriset har utsett en vinnare av Athenapriset 2019. I forskargruppen som fick priset ingår Thomas Drevhammar, överläkare i anestesi och intensivsjukvård, forskare KI, Snorri Donaldsson, biträdande överläkare i neonatologi, doktorand KI, Kjell Nilsson, pensionerad överläkare i anestesi och uppfinnare och Baldvin Jonsson, överläkare i neonatologi, docent KI.

Upplägg och genomförande

Nomineringen av pristagarna skedde i två steg. I ett första steg uppmanades aktörer inom forskning och sjukvård att komma med förslag på pristagare genom annonser och annan marknadsföring via Dagens Medicins och övriga partners kanaler. I nästa steg skedde ett urval av kandidater som bedömdes som tänkbara pristagare. En jury med företrädare för sjukvård, forskning och partnerorganisationer utsåg vinnarna. Marknadsföring och artiklar om priset och pristagarna har publicerats i Dagens Medicin och i partnerorganisationers kanaler.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 februari 2020

Diarienummer 2019-05060