Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Alternativa proteiner: ett normutmanande gerillaexperiment i festivalmiljö

Diarienummer
Koordinator Beteendelabbet AB
Bidrag från Vinnova 649 136 kronor
Projektets löptid maj 2024 - oktober 2024
Status Avslutat
Utlysning Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas
Ansökningsomgång Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att genomföra ett experiment som skulle observera människors beteenden och reaktioner i verklig miljö, för att fånga beteendeinsikter som ofta missas i klassiska attitydundersökningar. Under tre dagar deltog över 200 festivalbesökare i experimentet, där deltagarna fick smaka på två identiska tacos. Hela 75% trodde att minst en taco innehöll kött. Resultatet visar att vi inte alltid har så lätt att avgöra skillnad på animaliska- och växtbaserade proteiner.

Långsiktiga effekter som förväntas

13 475 070 000 000…Det är antalet måltider vi i Sverige äter varje år. Varje måltid är ett val (ibland mer eller mindre medvetet) som påverkar inte bara vår hälsa, utan också planeten. Vi tror att genom att genomföra beteendeexperiment i verklig miljö så kan vi skapa en ökad medvetenhet om våra egna förutfattade meningar och fånga faktiska upplevelser av framtidens mat och på så vis förflyttar normen – från animalier till hållbara och hälsosamma alternativa proteiner.

Upplägg och genomförande

Under tre dagar i augusti deltog över 200 festivalbesökare i experimentet, där deltagarna fick smaka på två identiska tacos och sedan svara på frågor i ett formulär efteråt. Allting dokumenterades i en film som sedan spreds i sociala medier i oktober.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 februari 2025

Diarienummer 2024-01092