Alternativa proteiner: ett normutmanande gerillaexperiment i festivalmiljö
Diarienummer | |
Koordinator | Beteendelabbet AB |
Bidrag från Vinnova | 649 136 kronor |
Projektets löptid | maj 2024 - oktober 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att genomföra ett experiment som skulle observera människors beteenden och reaktioner i verklig miljö, för att fånga beteendeinsikter som ofta missas i klassiska attitydundersökningar. Under tre dagar deltog över 200 festivalbesökare i experimentet, där deltagarna fick smaka på två identiska tacos. Hela 75% trodde att minst en taco innehöll kött. Resultatet visar att vi inte alltid har så lätt att avgöra skillnad på animaliska- och växtbaserade proteiner.
Långsiktiga effekter som förväntas
13 475 070 000 000…Det är antalet måltider vi i Sverige äter varje år. Varje måltid är ett val (ibland mer eller mindre medvetet) som påverkar inte bara vår hälsa, utan också planeten. Vi tror att genom att genomföra beteendeexperiment i verklig miljö så kan vi skapa en ökad medvetenhet om våra egna förutfattade meningar och fånga faktiska upplevelser av framtidens mat och på så vis förflyttar normen – från animalier till hållbara och hälsosamma alternativa proteiner.
Upplägg och genomförande
Under tre dagar i augusti deltog över 200 festivalbesökare i experimentet, där deltagarna fick smaka på två identiska tacos och sedan svara på frågor i ett formulär efteråt. Allting dokumenterades i en film som sedan spreds i sociala medier i oktober.